Zmražená mince vám ukáže, jak je na tom váš mrazák

Lednice je sice šikovným nástrojem, ale potraviny v ní vydrží jen krátký čas. Především je řeč o mase. V mrazáku takové potraviny mohou ležet klidně měsíc a nic se jim nestane. Podmínkou ale je, že musí správně fungovat. Bez toho totiž naopak potravina velmi rychle dojde ke zkažení a rozmnoží se v ní nebezpečné bakterie.

Zkontrolujte své mrazící zařízení

Často se stává, že majitelé mrazáku ani netuší, že nefunguje správně. Možná jste si jen všimli, že má jídlo jinou chuť a není tak dobré, jako bývalo kdysi, když jste ho do mrazáku uložili.

Experiment s mincí není vůbec náročný. Stačí jen do misky nalít vodu a nechat ji v mrazáku, aby změnila konzistenci na led. Jakmile bude hotovo, vyndejte misku a na hladinu položte minci. Poté opět misku i s mincí vložte do mrazáku.

Čtěte také: Nesprávně uskladněné brambory mohou být životu nebezpečné

Čekejte alespoň den nebo dva, aby byl experiment úspěšný. Když poté misku vyjmete, měla by být mince stále neporušená na hladině. Jakmile je ale v ledu, je něco špatně.

Když mrazák nefunguje správně

Vypadá to, že teplota ve vašem mrazáku kolísá a takový proces může narušit bezpečnost potravin. Jakmile se totiž maso, ryby nebo dokonce mořské plody několikrát rozmrazí a opět zmrazí, jsou pro tělo velice nebezpečné. Ve střevech dokážou vytvořit dokonalý chaos, a proto je nutné mrazák opravit nebo vyměnit za jiný.

Zkuste jej ještě znovu zprovoznit

Často pomáhá, když je pořádně odmražen, zbaven všech nečistot, a poté opět zapojen. Zkuste také zkontrolovat těsnění. Pokud se dovnitř někudy dostává vzduch, může se stát, že se prostor uvnitř otepluje, vzniká zbytečná námraza a maso se kazí. Nezapomínejte také, že by měl být mrazák otevřen jen minimální čas. Když žádná z metod nepomůže, nezbývá, než koupit nový mrazák.