Lednice je sice šikovným nástrojem, ale potraviny v ní vydrží jen krátký čas. Především je řeč o mase. V mrazáku takové potraviny mohou ležet klidně měsíc a nic se jim nestane. Podmínkou ale je, že musí správně fungovat. Bez toho totiž naopak potravina velmi rychle dojde ke zkažení a rozmnoží se v ní nebezpečné bakterie.

Zkontrolujte své mrazící zařízení

Často se stává, že majitelé mrazáku ani netuší, že nefunguje správně. Možná jste si jen všimli, že má jídlo jinou chuť a není tak dobré, jako bývalo kdysi, když jste ho do mrazáku uložili.

Experiment s mincí není vůbec náročný. Stačí jen do misky nalít vodu a nechat ji v mrazáku, aby změnila konzistenci na led. Jakmile bude hotovo, vyndejte misku a na hladinu položte minci. Poté opět misku i s mincí vložte do mrazáku.

Čekejte alespoň den nebo dva, aby byl experiment úspěšný. Když poté misku vyjmete, měla by být mince stále neporušená na hladině. Jakmile je ale v ledu, je něco špatně.

Když mrazák nefunguje správně

Vypadá to, že teplota ve vašem mrazáku kolísá a takový proces může narušit bezpečnost potravin. Jakmile se totiž maso, ryby nebo dokonce mořské plody několikrát rozmrazí a opět zmrazí, jsou pro tělo velice nebezpečné. Ve střevech dokážou vytvořit dokonalý chaos, a proto je nutné mrazák opravit nebo vyměnit za jiný.

Zkuste jej ještě znovu zprovoznit

Často pomáhá, když je pořádně odmražen, zbaven všech nečistot, a poté opět zapojen. Zkuste také zkontrolovat těsnění. Pokud se dovnitř někudy dostává vzduch, může se stát, že se prostor uvnitř otepluje, vzniká zbytečná námraza a maso se kazí. Nezapomínejte také, že by měl být mrazák otevřen jen minimální čas. Když žádná z metod nepomůže, nezbývá, než koupit nový mrazák.

Sdílejte článek