David Hampl
3 června, 2020

Instantní čínské polévky jsou velmi oblíbenou formou stravy mnoha lidí po celém světě. Jsou rychlé na přípravu, nepotřebujete k nim moc surovin ani nádobí. Bohatě vám stačí miska, lžíce, horká voda a trochu pečiva. Převařenou vodou zalijete nudle s kořením, necháte chvilku odstát pod pokličkou nebo talířem, zamícháte a můžete směle baštit. Rychlé, jednoduché a mnohdy i velmi chutné. Má to ovšem jeden háček. Tyto čínské polévky obsahují totiž něco, co byste rozhodně ve svém těle mít nechtěli. Jakmile tedy dnes zjistíte, o co se jedná, pevně věříme, že příště rozhodnutí, zda jíst či nejíst čínskou polévku, určitě zvážíte.

Není polévka jako polévka

Není ovšem čínská polévka jako čínská polévka. Čína je známá po světě svou znamenitou kuchyní, a právě mnohé polévky má opravdu výborné. Velká část z nich slaví ve světě stále úspěchy a lidé je milují pro jejich báječnou chuť a výživovou hodnotu. Je ovšem potřeba umět rozeznat kvalitní čínskou polévku od té jednoduché a méně kvalitní. Taková polévka by nám totiž mohla více ublížit než pomoci. Právě zde je řeč o našich známých instantních polévkách, které najdete v každém obchodě s potravinami v malém barevném obalu, jenž obsahuje formu nudlí a pár pytlíčků s kořením a olejem.

Barevné a levné

Poznáte je skvěle také podle ceny, protože tyto polévky se většinou pohybují dokonce kolem 10 Kč, mnohdy i méně. Jsou tedy skvělým řešením stravy pro lidi, kteří mají aktuální hmotnou nouzi a nemohou si dovolit kvalitní jídlo. Velmi často se těmito polévkami živí studenti, protože si ještě nemohou vydělávat peníze na pořádné jídlo. Navíc taková polévka je opravdu rychlá na přípravu, takže nemusí trávit čas vařením, ale mohou se věnovat studiu, případně jiným činnostem. Proč jsou ovšem tyto polévky tak nebezpečné?

Způsobují rakovinu

Sáčky s těmito polévkami obsahují vysoké zdravotní riziko, které si mnohdy vůbec neuvědomujeme. Složky, které balíčky obsahují, jsou pomalými jedy, které nás mohou postupně likvidovat a škodit nám. Převážná většina těchto polévek je připravena z glutamátu sodného, což je látka, která při pravidelném vstupu do lidského těla může stát za vznikem rakoviny, migrény nebo problémy s tlustým střevem. Navíc je tato látka velmi návyková, stejně jako kofein nebo nikotin.

Sdílejte článek