Jsou názvy jídel, u kterých jenom velmi těžko odhalíte, co se pod nimi reálně skrývá. A to je i tento případ. Jídlo s označením Stará Riga toho mnohým moc neřekne. Proto se na něho podíváme blíže. V první řadě je třeba říci, že se jedná o jídlo sladké, tedy o dezert. Dále nelze zapomínat na to, že výsledek vypadá velmi zajímavě už na pohled. Navíc jde o ovocný dezert, který láká také svou vůní a rozhodně i unikátní chutí. Stará Riga se tak stává jedním z jídel, které lidé často zkouší. A nedivíme se. S námi se na tento recept můžete podívat detailněji. Zkusit ho a přesvědčit se o tom, že má své kouzlo.
V čem je dezert Stará Riga tak oblíbený?
Několik kladů, které souvisí s tím, jak voní nebo jak chutná jsme již uvedli. Také nelze zapomínat na celkovou jednoduchost. I když jste v kuchyni nováčkem, zvládnete to. Zaujme také i množství ovoce, a to hlavně v podobě ananasu a rozinek, což vytvoří unikátní kombinaci. Ostatně o tom všem se můžete přesvědčit sami. Stačí jenom vědět, co bude potřeba.
Jaké jsou hlavní suroviny?
Dost možná budete u některých překvapeni tím, co vše budete na dezert Stará Riga potřebovat, stejně jako můžete být překvapeni i jejich kombinací. Říkáme však, že se jedná o velmi zajímavý dezert a s ním souvisí i to, že byste měli seznam věcí dodržet. A tady je:
- 600 gramů konzervovaného ananasu
- 500 mililitrů ananasové šťávy
- 400 gramů tvarohu
- 200 gramů zakysané smetany
- 100 mililitrů kondenzovaného mléka
- 25 gramů želatiny
- 20 gramů rozinek
- 0,5 lžičky vanilky
Nejprve začněte přípravou želatiny
Jak ji vytvořit? Tady je postup poměrně jednoduchý, jelikož základem je právě ananasová šťáva, ke které se přidá ona želatina. Vše se začne zahřívat do doby, než začne vše tuhnout. Nezapomínejte na pravidelné míchání. Když jste s konzistencí pokojeni, tak můžete odstavit ze sporáku a pustit se do přípravy další fáze.
Vytvořte ananasový základ
Ananasová kolečka vyndávejte z plechovky a postupně je pokládejte na dno zapékací mísy, nebo na dno hlubšího plechu. A to jedno vedle druhého. Když ananasová kolečka zabírají celou plochu, již si můžete vzít hrnec s želatinou a tu na ananas nalít. Snažte se, aby se želatina dostala všude, tedy do všech míst kde je volný prostor. Snažte se ji také zarovnat tak, aby byla horní strana rovná. Nyní už nechte želatinu postupně chladnout a také tuhnout.
Nyní je na místě vytvořit tvarohový krém
I tady potěší celková jednoduchost. Vezměte zbývající suroviny v podobě tvarohu, smetany a rozinek a začněte je vmíchávat dohromady. Použijte také kondenzované mléko a vanilku. Pokud došlo k tomu, že vám zbyl nějaký ananas, můžete ho nakrájet na malé kousky a do krému ho přidat. Vše důkladně rozšlehejte tak, aby se jednotlivé ingredience dokonale propojily. Když je hotovo, už můžete krém nanést na vrstvu zatuhlé želatiny. Nanášejte opatrně a rovnoměrně.
Nechte zatuhnout a podávejte
Nyní je dezert Stará Riga téměř hotový. Proto už stačí jenom jeho umístění do ledničky, kde ho necháte několik hodin odpočívat. To z důvodu, aby se jednotlivé ingredience dokonale propojily a byly dokonale ztuhlé. V tu chvíli ho můžete vyndat, nakrájet a podávat. Přejeme dobrou chuť, jelikož se jedná o skutečně velmi zajímavý skvost, který vás svou chutí musí zaručeně zaujmout.