Znáte svou správou ideální hmotnost? Naučte se ji zjistit, je to více podstatné než byste si mohli myslet -
Menu

Znáte svou správou ideální hmotnost? Naučte se ji zjistit, je to více podstatné než byste si mohli myslet

Většina žen se pokoušela už někdy držet dietu nebo nějakým jiným způsobem pomocí úpravy jídelníčku či cvičením zhubnout. Ne vždy byly pokusy úspěšné, nejspíš mi potvrdíte, že nastala chvilková změna a pak se vše vrátilo do starých kolejí. Základem jakéhokoliv plánu je totiž stanovit si přesný cíl, v případě hubnutí znát svou optimální hmotnost. Víte, jaká je ta vaše?

Poměr váhy a výšky

Poměr vaší hmotnosti a výšky je základním ukazatelem, častokrát je brán na zřetel i věk. Tomuto měření se říká BMI (z anglického „body mass index“). BMI se počítá vydělením hmotnosti daného člověka druhou mocninou jeho výšky a dohledáním konkrétního výsledku v tabulkách. Vyjde-li vám 16,5–18,5, máte podváhu, pokud ještě méně, dostáváte se na těžkou podváhu. Ideální výsledný index zdravého člověka by měl být 18,5–25, pokud máte více, jste do 30ti na nadváze, do 35ti na obezitě prvního a do 40 na obezitě druhého stupně. Pokud BMI přesáhne výsledek 40, jedná se o těžkou obezitu. Pro představu tyto hodnoty odpovídají ideální hmotnosti 41 – 44 kg při výšce 145 cm, 46 – 50 kg při výšce 155 cm, po přidání dalších 10ti cm váze 52 – 56 kg a pokud měříte 175 cm, je vaše optimální váha 60 – 63 kg.

Proč není BMI přesné?

Mnohdy se stává, že lidé s robustní konstrukcí a těžkými kostmi, ženy s velkým poprsím a jinak štíhlou postavou nebo třeba osvalení sportovci mívají vysoké hodnoty a přitom rozhodně netrpí nadváhou. BMI totiž měří jen celkovou hmotnost k poměru k váze a nebere ohled na to, zda je větší část váhy uložena v tuku na správním nebo nesprávném místě, ve svalech nebo třeba v kostech. Měli bychom ho tedy brát jen jako orientační a statistické měřítko.

Speciální měření tuku v těle

Pokud chceme doopravdy zjistit, jak jsme na tom, je třeba měřit poměr tuků a svalů v našem těle. A přesně tímto způsobem funguje měřič impedance. Je vlastně speciální osobní váhou, která nám sice neřekne, kolik kilogramů máme, ale dovíme se, zda je naše hmotnost ještě optimální či nikoliv. Měřič impedance funguje na principu proudu velice nízkého napětí, jež prochází vaším tělem a přitom měří odpor. Díky rozdílenému vázání vody svalových a tukových buněk jimi neprochází proud stejným způsobem a umožňuje tak určit jejich poměr.

Ideální hmotnost se dá i vypozorovat

Pokud se vám nechce jít na speciálním zjišťování poměru svalů a tuků měřičem impedance a zároveň vám k typu postavy neodpovídají BMI hodnoty, je třeba se řídit intuicí a podle své „rovnovážné hmotnosti“. To je taková váha, které jste dosáhli v dospělosti bez diet nebo období výrazného přírůstu kilogramů, tudíž bez změn v podobě úprav jídelníčku nebo třeba i mimo těhotenství. Tělo má tendenci se na ni vracet, základní podmínkou je však dostatečný pohyb a zdravý jídelníček.

Líbil se vám článek?

Tisk
ZDRAVÍ

Dejte sbohem problémům s ledvinami. Myslete na prevenci i efektivní…

Mnoho lidí své ledviny podceňuje. Přitom se jedná o jeden velmi důležitý orgán, přes který procházejí doslova všechny tekutiny, které…
ZDRAVÍ

Alexandr Drozhennikov představuje svou metodu na zlepšení vašeho zraku. Jeho…

Klasická gymnastika je cvičební metodou, která je unikátní tím, že dokáže prospět a rozhýbat celé tělo. Právě z tohoto popisu vycházel…
ZDRAVÍ

Také patříte mezi 97 % lidí, kteří vaří rýži špatně?…

Rýže je celosvětově nejznámější plodina, která je využívána po celém světě jako příloha. Existuje obrovské množství různých druhů rýže, přičemž…
ZDRAVÍ

Máte problémy se svým trávením a střevy obecně? Potom budete…

Mnoho lidí má problémy se svými střevy. Jak se to může projevovat? Hned několika způsoby. Například tím, že nejsou správně…
ZDRAVÍ

Tento muž odjel do Číny. Nikoliv za poznáním, ale za…

Žijeme v době, která je velmi rychlá, která je plná stresu a která je plná civilizačních nemocí. A právě tato doba…
ZDRAVÍ

Jíte rádi křen? Zkuste využít i jeho jinou část, než…

Křen je velmi zajímavá rostlina, která má specifickou chuť. Ta je poměrně ostrá a štiplavá, Hodí se třeba k pečenému masu,…