Vitamín C patří do skupiny vitamínů, které si tělo neumí vyrobit. Je třeba ho do těla neustále doplňovat. Je všeobecně známo, že se nachází v ovoci, zelenině a v omezené míře i dalších potravinách. Proto pokud máme pestrou a vyváženou stravu, svoji každodenní dávku vitamínu C si doplníme. Mnohem větší úbytek mají kuřáci, protože negativní dopady kouření musí tělo kompenzovat vyšší spotřebou minerálů i vitamínů. Jeho nedostatek se projevuje několika způsoby.

  • Pocity neustálé únavy a slabosti
  • Nevysvětlitelné výkyvy nálad, spojené s hněvem a nervozitou
  • Slabý imunitní systém, lehce onemocníme, trpíme alergiemi
  • Krvácení dásní, záněty v ústech, problémy se zuby
  • Tvoří se nám modřiny, aniž bychom se uhodili

Co všechno vitamín C umí

Vitamín C pomáhá s absorpcí železa v těle. Dále posiluje významně imunitu, takže se nám vyhne běžné nachlazení, viróza, chřipka. A když ji nakonec onemocníme, její průběh bývá mnohem méně závažný. Vitamín C také umí bojovat se záněty v těle a s jeho pomocí si pak umíme snáze poradit s malými zraněními. Lidé, kteří dlouhodobě nekonzumovali vitamín C, onemocněli kurdějemi, začali jim padat zuby, krváceli z dásní, a nakonec zemřeli. Tímto onemocněním trpěli hlavně námořníci.

Je lepší přírodní nebo syntetický vitamín

Na toto existuje jednoznačná odpověď. Určitě přírodní. Jednak s ním do těla dostanete další důležité látky pro vaše tělo, např. vlákninu, minerály, stopové prvky a také další vitamíny, oproti umělému, který tvoří chemická látka, kterou tělo můžete zatížit. A nakonec ji tělo musí vyloučit, čímž zatěžujete játra a ledviny. Je mnohem lepší sníst jablko, hrušku, uvařit si čaj z šípků, než spolknout tabletu, která obsahuje malé procento vitamínu a zbytek jsou pomocné látky, které tělo musí vyloučit. A když máte možnost si vitamín C vypěstovat na vlastní zahrádce, bez herbicidů, pesticidů a umělých hnojiv, tak je to to nejlepší, co pro svoje zdraví a podporu imunity mžete udělat. Někdo je ale odkázaný na výpěstky z obchodů, a pak je lepší nakupovat u zemědělců, z nichž už dnes hodně preferuje bio zemědělství. No a když nestačíte svoje výpěstky zkonzumovat, vždy existuje způsob jejich zachování na dobu, kdy je období vegetačního klidu. Kvašení, nakládání do nálevů, zavařovaní, mražení. Stačí si vybrat.

Sdílejte článek