Sotva je možné jíst 100 % zdravých potravin, ale obvykle si přejeme být jisti, že produkt bude pro naše tělo prospěšný. Jak se ukázalo, existují potraviny, které mnozí z nás považují za zdravé, ale opak je pravdou…
Protože si uvědomujeme, že zdraví je na prvním místě, dnes jsme pro Vás připravili seznam surovin, které Vás již dlouhá léta pravděpodobně klamou!
Sušené banány
Jejich výhodou je, že obsahují téměř stejné látky jako čerstvé banány: potravinářskou vlákninu, železo, draslík a hořčík. Přesto výrobci přidávají látky zvyšující chuť a cukr a často je hluboce smaží.
Čím nahradit? Zkuste domácí banánové lupínky pečené v troubě, nebo sušené na vzduchu.
Suchary
Existuje mnoho odrůd křupavého chleba. Často se můžete setkat s občerstvením, které vypadá jako křupavý chléb, ale obsahuje škodlivé oleje.
Čím nahradit? Pozorně si přečtěte složení. Neměly by obsahovat kvasnice, modifikovaný škrob, konzervační látky, barviva, nebo antioxidanty. Nejlepší křupavý chléb je vyroben z celých zrn nebo hrubé celozrnné mouky.
Bezlepkové potraviny
Gluten je bílkovina obsažená v zrnech a je to věc, která umožňuje míchat mouku s vodou. Je to nebezpečné pouze pro osoby s nesnášenlivostí lepku, jež tvoří pouze 1 % populace Země. Každý jiný by se neměl vyhýbat těmto bílkovinám bez konzultace s lékařem. Bezlepková jídla obsahují spoustu rafinovaných přísad, což je činí škodlivějšími.
Čím nahradit? Vyzkoušejte běžný chléb. Nejezte ho příliš mnoho, ale ani se ho nebojte.
Sušené a kandované ovoce
Sušené ovoce je samo o sobě zdravé, ale aby se uchránilo před plísní a udržela se jeho barva, je ovoce ošetřeno fungicidy a oxidem siřičitým. Pokud jde o kandované ovoce, jeho přínost je ještě menší kvůli obrovskému množství cukru.
Čím nahradit? Zkuste sušit ovoce doma – není to tak těžké a je to mnohem zdravější.
[no_pagination]
Kromě toho, že v sýrech je mnoho přísad, obsahují zpracované sýry obrovské množství sodíku. Například sendvič se třemi plátky taveného sýra pokryje 2/3 denní potřeby tohoto prvku.
Čím nahradit? Zkuste různé druhy kvalitního sýra, či slaného tvarohu.
Konzervované ovoce a zelenina
Výrobci přidávají do zeleniny v konzervách různé omáčky, ocet a další suroviny, které nejsou pro Vaše tělo příliš zdravé. Například podle odbornice na výživu Nicole Rodriguez, plechovka obsahuje přibližně 3 lžíce cukru.
Čím nahradit? Zvolte kvalitní čerstvou zeleninu bez soli, cukru a konzervačních látek, nebo si zeleninu sami naložte.
Škrobová zelenina
Kukuřice, hrušky, brambory a dýně obsahují méně potravinové vlákniny, vitamínů a minerálů než ostatní druhy zeleniny a ovoce, ale jejich výhřevnost je vyšší.
To neznamená, že byste měla tuto zeleninu odmítnout – jednoduše se nedoporučuje jíst jí mnoho, jestliže držíte dietu.
Čím nahradit? Zvolte zeleninu bez škrobu (všechno křupavé, šťavnaté a zelené), zvláště jestliže zeleninu jíte po 18 h.
Jogurt
Jogurty z obchodu obsahují spoustu cukru a málo bílkovin. Kromě toho je nemusíte žvýkat, což vytváří dojem, že jíte něco lehkého.
Čím nahradit? Zvolte jogurty s nízkým obsahem cukru (méně než 10 g na porci) a vysokým obsahem bílkovin (asi 6 g na porci). Můžete také koupit řecké jogurty a přidat do něj čerstvé ovoce.
Instantní ovesné vločky
Každý ví, že ovesné vločky jsou zdravé, ale málo lidí ví, že vločky, které se vaří po dobu 2-3 minut, nejsou skutečně přínosné.
Čím menší jsou vločky, tím více jsou zpracovány a tím vyšší glykemický index mají, takže přínášejí další kalorie. A samozřejmě, že instantní ovesné vločky s přísadami a sladidly jsou ještě horší.
Čím nahradit? Zvolte hrubé ovesné vločky. Jejich příprava Vám zabere více času, ale dá Vám vše, co očekáváte od skutečných ovesných vloček.
Zdroj fotografií: shutterstock.com