Suroviny
Těsto
- 250 ml teplého mléka
- 1/2 kostky čerstvých kvasnic
- 500 g polohrubé mouky
- 60 g povoleného másla
- 2 žloutky
- Cukr podle chuti
- Špetka soli
- Kůra z 1 citronu
- 2 lžíce oleje (pro vláčnost těsta)
Náplň
- Mletý mák
- Čerstvé švestky
- Skořice
- Skořicový cukr
Drobenka
- Máslo
- Polohrubá mouka
- Moučkový cukr
Postup
Příprava těsta
- Příprava kvásku: V teplém mléce rozpustíme cukr a kvasnice a necháme vzejít kvásek.
- Vypracování těsta: Do kvásku přidáme mouku, povolené máslo, žloutky, cukr, špetku soli, citronovou kůru a olej. Vše důkladně vypracujeme v hladké těsto.
- Kynutí: Těsto necháme kynout minimálně hodinu na teplém místě.
Příprava koláče
- Příprava plechu: Plech o rozměrech 30×40 cm vymažeme máslem.
- Rozprostření těsta: Vykynuté těsto rozprostřeme rovnoměrně na připravený plech.
- Posypání mákem: Těsto hustě posypeme mletým mákem.
- Naskládání švestek: Na mák naskládáme čerstvé švestky.
- Posypání švestek: Švestky posypeme skořicí a skořicovým cukrem.
Příprava drobenky
- Drobenka: V míse smícháme povolené máslo, polohrubou mouku a moučkový cukr, až vznikne drobivá směs.
- Posypání koláče: Koláč posypeme připravenou drobenkou.
Pečení
- Pečení: Koláč pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů Celsia asi 30 minut, nebo dokud není koláč zlatavý a upečený.
Recept nám zaslala paní J. Jančíková
Reklama
Reklama