Není nic lepšího, než hřejivá a sytá polévka, která vám doplní vitamíny a minerály v těle. Navíc se po ní budete cítit naprosto skvěle, protože obsahuje nejen zeleninu, ale také masové kuličky. Tento recept je velmi jednoduchý, rychlý a na sváteční oběd je naprosto ideální.
Co budete potřebovat?
Polévky jsou kouzelné právě díky tomu, že na ně nepotřebujete příliš mnoho ingrediencí. Pochutnáte si na nich a ještě ušetříte peníze, protože koupíte jen pár základních potravin. Na tento recept potřebujete mleté maso, které je trochu dražší, ale rozhodně se vám to vyplatí. Na výrobu potřebujete:
- kořenová petržel – 1 ks,
- cibule – 2 ks,
- mrkev – 500 gramů,
- olej – podle potřeby,
- voda – 3 litry,
- sůl – podle chuti,
- pepř – podle chuti,
- mleté maso – 1 kg,
- rýže – 150 gramů,
- vejce – 2 ks,
- petržel – podle chuti,
- brambory – 200 gramů,
- zelené fazolky – 200 gramů,
- květák – 150 gramů,
- zakysaná smetana nebo jogurt – 250 gramů,
- vaječné žloutky – 2 ks.
Pracovní postup
Mrkev nastrouhejte nahrubo, stejně jako kořenovou petržel a cibuli. Vše můžete také nakrájet nadrobno, ale se struhadlem vám to půjde rychleji. Ve větším hrnci rozpalte menší množství oleje. Na oleji restujte nastrouhanou zeleninu po dobu 2-3 minut. Zalijte jí třemi litry vody a ochuťte solí. Nechte zeleninu vařit a mezitím si připravte masové koule. Mleté maso přesuňte do mísy a připravte si další suroviny, které do něj přidáte.
Přidejte syrovou rýži, dvě vajíčka, nakrájenou cibuli, petrželku, sůl, pepř a své oblíbení koření. Vše důkladně promíchejte. Namočte si ruce a vytvarujte z masa kuličky o velikosti, která vám bude vyhovovat. Jednu po druhé dejte do horké polévky. Přidejte brambory, zelené fazolky a květák. Vše promíchejte a nechte vařit 30 minut. Poté přidejte další petrželku. V menší misce smíchejte zakysanou smetanu (nebo jogurt) s dvěma žloutky a trochou vývaru. Tuto směs zamíchejte do horké polévky a vařte dalších 5 minut.
Zdroj: ketkes.com