Florentinské kousky s čokoládovým nádechem s mletými oříšky

Tyto sušenky jsou skvělým vánočním cukrovím, které spojuje lahodné těsto, jemnou mandlovou náplň, med a karamel, vše zakončené vrstvou rozpuštěné hořké čokolády. Tento recept je ideální pro ty, kteří milují křehké a sladké kombinace. Jeho příprava začíná pečením křehkého těsta, které se následně pokryje mandlovou směsí a jemnou marmeládou. Po upečení je vše zapečeno do zlatova, na závěr se kousky máčí v čokoládě a nechávají ztuhnout. Výsledek je nejen lahodný, ale i krásně vypadající, což z něj činí skvélé cukroví na slavnostní stůl.

Reklama

Ingredience:

Pro těsto:

  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo zrnka z jedné vanilkové lusku)
  • 1-2 špetky skořice
  • 100 g mletých lískových oříšků
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 120 g másla (nakrájeného na kousky)
  • 1 lžíce tekutého medu
  • špetka soli
  • 100 g cukru

Pro náplň:

Reklama
  • 100 g másla
  • 250 g mandlových lupínků
  • 90 g směsi ořechů, čokolády a karamelu (můžete koupit hotovou směs nebo si ji připravit z nakrájených ořechů, čokoládových kousků a karamelových kousků)
  • 120 g světlého medu
  • špetka soli
  • 50 g cukru
  • 3 lžíce meruňkové marmelády (nebo rybízové džem)
  • Hořká čokoláda na potažení (min. 100 g)
Shutterstock

Postup:

  1. Příprava těsta:
    • Troubu předehřejte na 180°C s horkovzdušným režimem.
    • V míse kuchyňského robota smíchejte vejce, vanilkový extrakt, skořici, mleté oříšky, mouku, prášek do pečiva, máslo, med, sůl a cukr. Pomocí hnětacího háku všechny ingredience spojte v těsto.
    • Zabalte těsto do potravinové folie a dejte na 30 minut do lednice.
    • Poté těsto rozválejte na plech vyložený pečicím papírem a předpečte 10 minut.
  2. Příprava náplně:
    • Na pánvi zahřejte máslo, med, sůl, cukr a skořici, dokud se vše nerozpustí.
    • Přidejte mandlové lupínky a směs ořechů, čokolády a karamelu. Promíchejte a vařte na mírném ohni, dokud se směs nespojí.
  3. Dokončení pečení:
    • Vyjměte předpečený základ z trouby a rovnoměrně na něj rozetřete tenkou vrstvu marmelády.
    • Poté rovnoměrně rozetřete mandlovou směs a pečte ještě 12-15 minut, dokud není náplň zlatavá. Občas zkontrolujte, aby se mandle nepřipálily.
  4. Dokončení:
    • Po vychladnutí nakrájejte na kousky, ideálně na trojúhelníky nebo pruhy.
    • V horké vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu a namočte do ní okraje kousků.
    • Nechte čokoládu ztuhnout na pečicím papíru nebo na mřížce.

Po úplném zchladnutí si můžete vychutnat tento lahodný dezert, který kombinuje křehké těsto, sladkou marmeládu a ořechovou náplň, vše pokryté čokoládou.

Reklama