Máte doma mouku, mléka a vejce? Upečte si plněné pečivo!

K rodinné snídani je nejlepší domácí pečivo s jemným a lahodným krémem. Vzhledem k tomu, že budete pracovat s kynutým těstem, musíte začít s výrobou s dostatečným předstihem. Celkově vám zabere kynutí i pečení asi dvě a půl hodiny. Proto je nejlepší, když si připravíte pečivo den předem a ráno si pochutnáte na té nejlepší snídani pod sluncem.

Reklama

Co budete potřebovat?

Připravte si pár obyčejných ingrediencí, smíchejte je dohromady a získáte úžasný a krásný výsledek. Přesně tak funguje domácí pečení. Tento recept není vůbec jiný, protože si na výsledku pochutná celá rodina a nepotřebujete nic speciálního nebo drahého. Na výrobu nadýchaného těsta potřebujete:

  • vejce – 1 ks,
  • cukr – 3 lžíce,
  • sůl – ½ lžičky,
  • suché droždí – 1 lžička,
  • teplé mléko – 180 ml,
  • rozpuštěné máslo – 40 gramů,
  • mouka – 400 gramů.
Shutterstock

Na smetanovou náplň:

  • cukr – 3 lžíce,
  • vejce – 1 ks,
  • škrob nebo mouka – 2 lžíce,
  • mléko – 250 ml,
  • vanilkový cukr – 1 lžička.

Pracovní postup

Reklama

V malé misce smíchejte teplé mléko, droždí a lžíci cukru. Směs nechte 5-10 minut odpočívat, aby se kvásek aktivoval. Poté smíchejte v míse vejce, zbývající cukr (2 lžíce) a sůl. Přidejte aktivovaný kvásek společně s rozpuštěným máslem. Nakonec postupně přidávejte mouku. Všechno důkladně a průběžně míchejte. Možná nebudete potřebovat celé množství mouky, a proto ji přidávejte postupně. Těsto vypracujte, vložte do mísy vymazané olejem, zakryjte utěrkou a nechte 60-90 minut kynout.

Mezitím si připravte krémovou směs. V hrnci smíchejte vejce, cukr a škrob. Za stálého míchání přidejte mléko. Ohřejte směs a vařte ji, dokud nezhoustne. Poté sundejte hrnec z ohně a přidejte vanilkový extrakt. Poté ji nechte vychladnout na pokojovou teplotu, než krém použijete na pečivo. Až těsto vykyne, rozdělte ho na 8-10 kousků. Každou vytvarujte do koule a trochu přimáčkněte rukama. Jakmile budete mít tento postup hotový, můžete se pustit do kompletace pečiva.

Shutterstock

Upečte si jemné a lahodné pečivo

Menší množství krému vložte do středu každého kousku, který jste si připravili. Poté spojte okraje, aby vám při pečení neutekla. Tvarované bochánky rozložte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte je utěrkou a nechte 30-40 minut kynout. Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Smíchejte si vejce s mlékem a potřete vršek každého bochánku. Vložte pečivo do trouby a pečte po dobu 20-25 minut, dokud nebudou dokonale zlaté a uvnitř hotové. Dobrou chuť!

Zdroj: kuhinja-zdravlje.xyz

Reklama