Proč kombinovat citron s česnekem ve svém jídelníčku?

Reklama

Citrusy i česnek jsou velmi známé pro své zázračné vlastnosti. Ochráníte tím svůj kardiovaskulární systém. Podle odborníků dokáže spojení česneku s citronem podporovat elasticitu cévních stěn, snižuje škodlivý cholesterol a udržuje zdravou hodnotu krevního tlaku. Jak ho správně využít?

Účinky citronu a česneku

Citron obsahuje vitamín C, flavonoidy, citral a limonen. Jde o silný antioxidant, který zlepšuje elasticitu cévních stěn a snižuje cholesterol. Česnek obsahuje alicin, ajoen, sulfidy a mnoho dalšího. Dokáže snižovat LDL cholesterol i krevní tlak, snižuje riziko krevních sraženin a má silné protizánětlivé účinky.

Shutterstock

Zdravý dresink do salátu

Všechny prospěšné vlastnosti citronu i česneku můžete poměrně snadno využít, když obojí přidáte do lahodného dresinku. Potřebujete jen pár věcí a užijete si jedinečnou chuť svého salátu. Na výrobu potřebujete:

  • čerstvá citronová šťáva – 2 lžíce,
  • česnek – 2 stroužky,
  • olivový olej – 4 lžíce,
  • himalájská sůl – 1 lžička,
  • mletý pepř – podle chuti.
Reklama

V misce smíchejte citronovou šťávu a česnek. Poté přidejte za stálého míchání olivový olej a míchejte, dokud se vše nespojí. Poté dresink dochuťte solí, pepřem a podle chuti můžete přidat i malou lžičku hořčice. Tato směs chutná dokonale v salátu, s hranolky, na grilované zelenině nebo s dušenou rybou.

Směs ze zázvoru, citronu, česneku a octa

Další možností je přidat pár dalších zdravých ingrediencí a získáte neuvěřitelně zdravý nápoj. Stačí, když si ráno dáte na prázdný žaludek 1 polévkovou lžíci. Pokračujte, dokud nevypijete všechno a potom si dejte na týden pauzu. Poté můžete proces opakovat, jestli budete chtít. Na výrobu potřebujete:

  • citronová šťáva – 1 hrnek,
  • zázvorová šťáva – 1 hrnek,
  • česneková šťáva – 1 hrnek,
  • jablečný ocet – 1 hrnek,
  • med – 3 hrnky.
Shutterstock

Do hrnce nalijte všechny uvedené suroviny a vařte je na mírném ohni po dobu 30 minut. Počkejte, dokud se objem nezmenší na 750 ml. Poté hrnec odstavte ze sporáku a nechte ji trochu vychladnout. Přidejte 3 hrnky medu a míchejte, dokud se nerozpustí. Jistě nechcete, aby byla směs jen kyselá, a proto potřebujete poměrně hodně medu. Nakonec tekutinu nalijte do čisté (uzavíratelné) lahve a skladujte v lednici.

Zdroj: tudasfaja.com

Reklama