Francouzské brambory jsou českou klasikou. Na Slovensku je stejně chutnou obdobou zapečená cuketa, které se říká cuketová baba. Rychlé a navíc velmi zdravé jídlo si okamžitě zamilujete. Vyzkoušejte recept podle paní Vierky, která nedá na svou babu dopustit a v její rodině se peče po celé léto. Aby taky ne, cuketová baba je rychle hotová a lehce stravitelná pro děti i dospělé. Ideální teplá večeře pro všední den, protože tuhle pochoutku upečete během chvilky!
Co budete potřebovat na přípravu
Pro výrobu pravé slovenské cuketové baby budete potřebovat:
- 4 šálky na kostičky nakrájené cukety (nejlépe domácí)
- vepřové sádlo
- 3 špekáčky nakrájené na kostičky
- 1 šálek polohrubé mouky
- ½ šálku rostlinného oleje
- 3 vejce
- sůl
- pepř
- majoránku
- petrželku
- vegeta
Příprava
Do pánvičky vložte lžíci sádla a osmažte najemno nakrájenou cibulku do zlatova. Přidejte na kostičky nakrájené špekáčky a opečte.
Směs z pánvičky dejte do misky a přidejte ostatní přísady, nezapomeňte posypat majoránkou, osolit a opepřit.
Vymažte plechový pekáč vepřovým sádlem a směs pečlivě rozložte až do okrajů nádoby.
Ve vyhřáté troubě na 180° stupňů pečte, dokud povrch není pečený dozlatova a okraje růžové. Tenčí baba se propeče rychleji.
Nakonec můžete ještě posypat sýrem a nechat v troubě zapéct.
Před samotným servírováním posypte nadrobno nakrájenou petrželkou.
Cuketa pro zdraví
Proč vyměnit cuketu za brambory? Cuketa je chutná, ale současně dietní, protože je z 90 % tvořena vodou. Také obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, hlavně vitamínů (A, B a C) a minerálů (hořčík, vápník, draslík, fosfor). Má blahodárné účinky na činnost mozku a je velmi účinná při cukrovce. Dobře působí na činnost střev, regeneruje střevní výstelku, proto je cuketa vhodná i pro pacienty s Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolitidou. Kromě toho pročišťuje ledviny a při pravidelné konzumaci zmírňuje otoky a zavodnění organismu.