Milujete zavařenou zeleninu, ale už jste vyzkoušeli tisíce receptů? Nikdy se vám nepodařilo zeleninu naložit tak dobře, aby byla chutná i za několik měsíců? Máme pro vás řešení. Jednoduchý recept, který si zamilujete pro jeho snadnost. Stačí si připravit pouze zeleninu, kterou chcete naložit, a můžete začít.
Nenakládají se pouze okurky, ale také další druhy zeleniny
Mezi oblíbené druhy zeleniny, které se často nakládají, patří okurky, rajčata, papriky nebo také květák. Jsou to velmi nenáročné druhy zeleniny, které si můžete vypěstovat sami. Jak ale na to? To se dozvíte právě teď. Nejdříve si připravte suroviny, které budete potřebovat:
- Cibule
- Rajčata
- Květák
- Okurky
- Mrkev
- Cuketu
- Kopr
- Křen
- Česnek
- Koření (bobkový list, černý pepř)
Na přípravu samotného nálevu budete potřebovat šest litrů vody, do které dejte 8 lžic soli a 15 lžic cukru. Provařte. Připravte si také sklenice, které by měly být sterilizované a jít dobře uzavřít víčky. Bez toho nebude zelenina správně konzervovaná a dílo se nepodaří.
Potřebovat budete také ocet
Když je hotový lák, stačí už jen vychladnuté sklenice naplnit zeleninou, kořením a česnekem, přesně tak, jak to máte rádi. Zeleninu můžete libovolně nakombinovat podle sebe. Nakonec všechny druhy zalijte vroucím lákem, do každé velké sklenice pak přidejte ještě několik lžic 9% octa. Uzavřete víčkem a máte hotovo.
Takto připravenou zeleninu skladujte při pokojové teplotě. Bude potřebovat jednotné místo. Nezapomínejte na to, že je potřeba zeleninu sníst během několika měsíců. Při správném skladování ale může vydržet i o něco déle. Naložená zelenina se hodí k mnoha pokrmům, ale mnoho lidí si jí dává jen tak samotnou, například večer u televize. Je to pochoutka, která je zdravá a obsahuje plno vitaminů. Navíc se hodí také pro ty, které čerstvá zelenina může nadýmat.
Zdroj: pukuotukas.com