Urodilo se vám víc okurek? Pak vyzkoušejte tento neobvyklý recept na nakládané okurky s mrkví a cibulí. Můžete vyzkoušet třeba jen jednu sklenici, je ale téměř jisté, že vám recept zachutná. Můžete si okurky takto naložit i na zimu a užívat si zásobu vitamínů v podobě křupavé a neuvěřitelně chutné zeleniny. Ingredience vystačí na jednu 4litrovou sklenici.
Co si připravit?
- 2,2 kg okurek na nakládání
- 2 mrkve
- 2 cibule
- 2 litry vody
- 60 g soli
- 110 g cukru
- 80 ml 9% octa
Jako koření si připravte jeden bobkový list, šest kuliček nového koření a jeden hřebíček. Okurky na hodinu zalijte studenou vodou, poté ji slijte a nechte dvě hodiny odstát.
Mrkev dobře omyje a oškrábejte. Na dno čisté a sterilizované sklenice položte kolečka čerstvé mrkve a několik plátků cibule. Vložte bobkový list, nové koření a hřebíček.
Sklenici naplňte až po okraj okurkami a navrch rozložte zbývající nakrájenou mrkev.
Pak si připravte marinádu. Do hrnce s vodou nasypte sůl a cukr, postavte na plotýnku a přiveďte k varu. Zalijte kuchyňským octem, zamíchejte, aby se všechny ingredience rozpustily a spojily, a odstavte z plotýnky.
Okurky zavařte
Marinádu nalijte do sklenice, otřete okraje sklenice od případných kapek a přikryjte sterilizovaným víčkem.
Na dno velkého hrnce položte gázu nebo utěrku a rozmístěte na ní všechny sklenice. Pokud si připravujete jen jednu sklenici, bude vám stačit menší hrnec. Zalijte horkou vodou a od varu napočítejte přesně pět minut, aby se okurky sterilovaly. Po sterilizaci pevně zašroubujte víčka a postavte sklenice dnem vzhůru.
Zabalte je do ručníku a nechte je takto až do úplného vychladnutí. Poté je můžete uskladnit na tmavé místo s pokojovou teplotou.
Takto naložené okurky jsou neuvěřitelně voňavé, křupavé a velmi chutné. Díky sterilizaci vydrží v perfektním stavu dlouhé měsíce, dost možná je ale sníte mnohem dříve.
Zdroj: plyashka.com