Křupavé a velmi chutné zavařené okurky s cibulí a mrkví

Urodilo se vám víc okurek? Pak vyzkoušejte tento neobvyklý recept na nakládané okurky s mrkví a cibulí. Můžete vyzkoušet třeba jen jednu sklenici, je ale téměř jisté, že vám recept zachutná. Můžete si okurky takto naložit i na zimu a užívat si zásobu vitamínů v podobě křupavé a neuvěřitelně chutné zeleniny. Ingredience vystačí na jednu 4litrovou sklenici.

Co si připravit?

  • 2,2 kg okurek na nakládání
  • 2 mrkve
  • 2 cibule
  • 2 litry vody
  • 60 g soli
  • 110 g cukru
  • 80 ml 9% octa

Jako koření si připravte jeden bobkový list, šest kuliček nového koření a jeden hřebíček. Okurky na hodinu zalijte studenou vodou, poté ji slijte a nechte dvě hodiny odstát.

https://plyashka.com/

Mrkev dobře omyje a oškrábejte. Na dno čisté a sterilizované sklenice položte kolečka čerstvé mrkve a několik plátků cibule. Vložte bobkový list, nové koření a hřebíček.

Čtěte také: Tajemství skutečné domácí pizzy! Pro nás se to stalo tradičním nedělním obědem! Výsledek je lepší, než z pizzerie.

https://plyashka.com/

Sklenici naplňte až po okraj okurkami a navrch rozložte zbývající nakrájenou mrkev.

https://plyashka.com/

Pak si připravte marinádu. Do hrnce s vodou nasypte sůl a cukr, postavte na plotýnku a přiveďte k varu. Zalijte kuchyňským octem, zamíchejte, aby se všechny ingredience rozpustily a spojily, a odstavte z plotýnky.

Okurky zavařte

Marinádu nalijte do sklenice, otřete okraje sklenice od případných kapek a přikryjte sterilizovaným víčkem.

https://plyashka.com/

Na dno velkého hrnce položte gázu nebo utěrku a rozmístěte na ní všechny sklenice. Pokud si připravujete jen jednu sklenici, bude vám stačit menší hrnec. Zalijte horkou vodou a od varu napočítejte přesně pět minut, aby se okurky sterilovaly. Po sterilizaci pevně zašroubujte víčka a postavte sklenice dnem vzhůru.

https://plyashka.com/

Zabalte je do ručníku a nechte je takto až do úplného vychladnutí. Poté je můžete uskladnit na tmavé místo s pokojovou teplotou.

https://plyashka.com/

Takto naložené okurky jsou neuvěřitelně voňavé, křupavé a velmi chutné. Díky sterilizaci vydrží v perfektním stavu dlouhé měsíce, dost možná je ale sníte mnohem dříve.

Zdroj: plyashka.com