Rajče se objevuje na našich stolech běžně, ale ještě před několika stoletími tomu tak nebylo. V minulosti se považovaly plody za jedovaté, k tomu vypadaly zcela odlišně než dnešní rajčata, která zná každý ze zahrádky nebo z pultů obchodů. Proč by se měla objevovat na talířích strávníků co nejčastěji, jaké benefity přináší a proč se hodí je konzumovat na lepší náladu?
Z Ameriky do celého světa
Obdobně jako brambory se také rajčata dostala na evropský kontinent až po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem. Od 16. století se rostliny rozšířily do celého světa, ale plody vypadaly odlišně. Oproti dnešním červeným a kulatým kouskům měly rozměry cherry rajčátek a žluto-oranžové zbarvení. Navíc se lidé obávali, že jsou plody jedovaté. Naštěstí je tento mýtus zapomenut a rajčata se těší oblibě konzumentů po celém světě. Pro jaké důvody se je vyplatí jíst každodenně?
1. Vitamíny, antioxidanty i kyselina listová
Těžko najít jinou zeleninu, která obsahuje vitamíny A a C, ale současně také další antioxidanty, jako jsou lykopen, betakaroten, lutein, cholin nebo alfa-lipoové kyseliny, které jsou potřebné pro očistu organismu a posílení zdraví.
2. Kyselina jablečná a citronová
Kromě zmíněných látek obsahují rajčata léky na kardiovaskulární a trávicí obtíže, jedná se o kyselinu jablečnou i citronovou v přírodní a snadno stravitelné formě.
3. Pro duševní pohodu
Obsažené vitamíny nejen posilují imunitu, ale současně působí na duševní pohodu. Pravidelná konzumace rajčat vede ke snížení stresové zátěže a zvýšení odolnosti proti psychickému vypětí.
4. Pyré, šťáva a další rajčatové výrobky
Rajčata se konzumují syrová, ale také vařená nebo pečená. Oblíbené jsou také různé rajčatové výrobky, jako jsou pyré, protlaky, šťávy nebo omáčky, které pomáhají při gastritidě, chudokrevnosti nebo při potížích s kognitivními funkcemi mozku.
5. Na trávení a proti zácpě
Tato zelenina funguje jako léčebný prostředek při trávicích obtížích nebo zácpě, protože má lehce projímavé účinky.
6. Pro snížení hmotnosti
Rajčata jsou ideální zeleninou při dietách, hodí se do salátů, namísto kalorických příloh nebo ke svačině. Mají málo kalorií, ale zasytí na poměrně dlouhou dobu. Nadto obsahují chrom, který pozitivně působí na snížení hmotnosti.
Zdroj: pukuotukas.com