Květák. Zelenina, která má své příznivce, ale také mnoho odpůrců, kteří jej nechtějí konzumovat v žádné podobě. Škoda! Tento zástupce čeledi brukvovitých vyniká výživnými látkami, obsahuje celou řadu prospěšných vitamínů a minerálů, navíc pomáhá s mnoha různými neduhy. Působí proti rozvoji rakoviny nebo cukrovky, k tomu ochraňuje před neurodegenerativními onemocněními. Proč překonat typickou vůni květáku a každodenně jej zařadit do jídelníčku?
1. Zdroj vitamínů a minerálů
Květák patří mezi košťálovou zeleninu, která obsahuje vitamíny C, K, E a také skupiny B, zejména thiaminu, riboflavinu, niacinu, pyridioxinu nebo kyseliny listové. Nechybí ani pro tělo zásadní minerály, jako jsou vápník, hořčík, fosfor, draslík a mangan, dále vláknina a omega-3 mastné kyseliny.
2. Pro zdravé cévy
V květáku se nachází vitamín K, který je lékem na mnoho kardiovaskulárních obtíží, pomáhá zlepšovat krevní oběh a má protizánětlivé účinky, přispívá ke snížení krevního tlaku.
3. Proti žaludečním vředům
Častá konzumace květáku posiluje žaludeční sliznici a chrání žaludek před rozvojem žaludečních vředů. Vláknina napomáhá vylučovat toxiny a nebezpečné látky z těla a ochraňuje střeva před rozvojem rakoviny.
4. Pro zdravé oči
Obsažené vitamíny a antioxidanty, zejména sulforafan, působí proti rozvoji makulární degenerace a zabraňují šedému zákalu nebo přímo slepotě.
5. Ochrana před poškozením UV zářením
Zmíněný sulforafan chrání taktéž kůži před rozvojem rakoviny nebo před poškozením vlivem UV záření, současně pomáhá léčit zánět.
6. Proti neurodegenerativním poruchám
Pravidelná konzumace květáku snižuje hrozbu neurodegenerativních onemocnění včetně Parkinsonovy nebo Alzheimerovy choroby.
7. Lék na vysoký krevní tlak
Pravidelné pojídání této brukvovité zeleniny je balzámem pro cévy, omega-3 mastné kyseliny spolu s vlákninou pak vedou ke snížení cholesterolu nebo vysokého krevního tlaku.
8. Pro zdravé nervy a svaly
Květák vyrovnává hladinu elektrolytů v těle, proto je balzámem pro nervy i svaly. Do jídelníčku by jej měli zařadit především sportovci.
9. Pro posílení mozku
Minerály, zejména fosfor, je nezbytný pro fungování nervového systému a mozku, obdobně draslík nebo pyridioxin podporují neurotransmitery a zlepšují kognitivní funkce.
10. Proti cukrovce
Každodenní dávky květáku snižuje podle expertů také riziko onemocnění cukrovkou. Doporučuje se květák připravovat metodou blanšírování nebo vaření v páře.
Zdroj: newsitamea.gr