Proč zařadit květák do každodenního jídelníčku? Tady je deset důvodů!

Květák. Zelenina, která má své příznivce, ale také mnoho odpůrců, kteří jej nechtějí konzumovat v žádné podobě. Škoda! Tento zástupce čeledi brukvovitých vyniká výživnými látkami, obsahuje celou řadu prospěšných vitamínů a minerálů, navíc pomáhá s mnoha různými neduhy. Působí proti rozvoji rakoviny nebo cukrovky, k tomu ochraňuje před neurodegenerativními onemocněními. Proč překonat typickou vůni květáku a každodenně jej zařadit do jídelníčku?

1.    Zdroj vitamínů a minerálů

Květák patří mezi košťálovou zeleninu, která obsahuje vitamíny C, K, E a také skupiny B, zejména thiaminu, riboflavinu, niacinu, pyridioxinu nebo kyseliny listové. Nechybí ani pro tělo zásadní minerály, jako jsou vápník, hořčík, fosfor, draslík a mangan, dále vláknina a omega-3 mastné kyseliny.

shutterstock.com

2.    Pro zdravé cévy

V květáku se nachází vitamín K, který je lékem na mnoho kardiovaskulárních obtíží, pomáhá zlepšovat krevní oběh a má protizánětlivé účinky, přispívá ke snížení krevního tlaku.

Čtěte také: Sportovní legíny Utopy přináší svěží módu nejen do fitka

3.    Proti žaludečním vředům

Častá konzumace květáku posiluje žaludeční sliznici a chrání žaludek před rozvojem žaludečních vředů. Vláknina napomáhá vylučovat toxiny a nebezpečné látky z těla a ochraňuje střeva před rozvojem rakoviny.

4.    Pro zdravé oči

Obsažené vitamíny a antioxidanty, zejména sulforafan, působí proti rozvoji makulární degenerace a zabraňují šedému zákalu nebo přímo slepotě.

shutterstock.com

5.    Ochrana před poškozením UV zářením

Zmíněný sulforafan chrání taktéž kůži před rozvojem rakoviny nebo před poškozením vlivem UV záření, současně pomáhá léčit zánět.

6.    Proti neurodegenerativním poruchám

Pravidelná konzumace květáku snižuje hrozbu neurodegenerativních onemocnění včetně Parkinsonovy nebo Alzheimerovy choroby.

7.    Lék na vysoký krevní tlak

Pravidelné pojídání této brukvovité zeleniny je balzámem pro cévy, omega-3 mastné kyseliny spolu s vlákninou pak vedou ke snížení cholesterolu nebo vysokého krevního tlaku.

8.    Pro zdravé nervy a svaly

Květák vyrovnává hladinu elektrolytů v těle, proto je balzámem pro nervy i svaly. Do jídelníčku by jej měli zařadit především sportovci.

9.    Pro posílení mozku

Minerály, zejména fosfor, je nezbytný pro fungování nervového systému a mozku, obdobně draslík nebo pyridioxin podporují neurotransmitery a zlepšují kognitivní funkce.

10. Proti cukrovce

Každodenní dávky květáku snižuje podle expertů také riziko onemocnění cukrovkou. Doporučuje se květák připravovat metodou blanšírování nebo vaření v páře.

Zdroj:  newsitamea.gr