Vynikající letní koláč, se kterým zpracujete hromadu borůvek

Léto je jedinečným obdobím, kdy si můžete pěstovat vlastní ovoce a zeleninu. Na trhu najdete domácí suroviny za velmi nízké ceny, takže si je můžete užívat naplno i ve městě. A potom z nich můžete připravovat ty nejlepší dezerty. Borůvkový koláč neodmyslitelně patří k letním měsícům. Poradíme vám, vynikající recept, na kterém si pochutnáte.

Reklama

Co budete potřebovat?

Na výrobu velmi jemného dortu plného borůvek nepotřebujete nic zvláštního. Připravte si 2 vejce, špetku soli, 50 gramů moučkového cukru, 80 ml másla, 280 gramů mouky, 10 gramů prášku do pečiva, 500 gramů borůvek, 60 gramů kukuřičného škrobu, 115 gramů cukru, 100 ml vody, 500 gramů řeckého jogurtu a 1 čajovou lžičku vanilky.

Jednoduchý postup pro každého

Velkou výhodou tohoto receptu je jeho jednoduchost. Zvládne ho i naprostý začátečník. Oddělte si žloutky od bílků. Žloutky smíchejte se solí, moučkovým cukrem a máslem. Všechno důkladně promíchejte, aby se suroviny spojily. Potom přidejte prosátou mouku a prášek do pečiva. Začněte s hnětením. Postupně vznikne elastické a nelepivé těsto.

Těsto rozdělte na třetiny

Z hotového těsta si oddělte jednu třetinu a vložte ji do mrazáku. Dvě třetiny přesuňte do pečicí formy vyložené pečicím papírem. Do hrnce nasypte borůvky, kukuřičný škrob a cukr. Nechte směs prohřát na mírném ohni. Postupně přidávejte vodu a počkejte, dokud směs nezhoustne. Musí mít konzistenci marmelády. Potom borůvkovou směs nalijte na připravené těsto do formy.

Reklama

Lahodný krém z bílků na konec

Na borůvkovou vrstvu koláče si připravte krém. Smíchejte řecký jogurt, vanilku a kukuřičný škrob. Z bílků vyšlehejte sníh a přidejte do něj špetku soli a cukr. Obě připravené směsi smíchejte jemně dohromady a naneste rovnoměrně na připravený koláč.

Na vršek nastrouhejte těsto z mrazáku.

Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte po dobu 45 minut.

Reklama