Chcete si připravit domácí zelný salát, uvařit zelí ke knedlíkům a vepřovému nebo naložit zelí do sudu, ale nemáte po ruce mixér, kterým byste hlávkové zelí nakrouhali? K přípravě krájeného zelí není potřeba speciálních přístrojů, dokonce ani ostrého nože. Vystačíte si s obyčejným struhadlem, které je vhodnější. Pomocí struhadla připravovaly hlávkové zelí už naše babičky, které si uměly poradit s každým problémem v domácnosti!
Důležitý je výběr zeleniny
Už v obchodě je vhodné se zaměřit na výběr svěže vypadajících hlávek menšího tvaru. Drobnější zelné hlávky vynikají čerstvostí a chutí, před nákupem je dobré ještě zkontrolovat košťál, zda nehnije nebo naopak není seříznutý příliš, protože to může být známka toho, že již bylo zelí delší dobu v obchodě a oschlý nebo plesnivý košťál někdo seřízl, aby hlávka vypadala opět čerstvě.
Odstranit ovadlé listy a rozčtvrtit
Hlávku je před dělením nutné očistit od nečistot, svrchní poškozené a ovadlé listy odříznout. Poté postavte hlávku košťálem vzhůru a nožem rozdělte na poloviny, řeznou částí položte na prkénko nebo podložku a opět rozdělte na čtvrtky nebo šestiny. Kousky by měly být velké akorát do ruky, aby se s nimi dobře manipulovalo při krouhání na struhadle. Košťál není třeba odstraňovat, protože listy budou držet spojené dohromady a budou se lépe strouhat až do konce.
Na struhadle s velkými oky
Nejvhodnější je použít obyčejné ruční čtyřstěnné struhadlo, které má dobrou stabilitu a stranou s velkými oky. Pak už jen stačí začít od svrchní kulaté části krouhat až ke košťálu, který se na závěr vyhodí. Tímto způsobem lze nakrouhat jednu menší hlávku během 5 minut. Kromě zelí je struhadlo vhodné i pro ostatní druhy tvrdé zeleniny, které potřebujete nastrouhat do salátu nebo k tepelné přípravě. Mrkev nebo petržel do polévky se pak lépe zpracovává najemno pomocí strany s menšími oky.