Brambory mohou být nebezpečné. Na co si dávat pozor?

Brambory jsou oblíbenou zeleninou, kterou v Čechách pravidelně konzumuje asi každý z nás. Jsou velmi zdravé, když jsou čerstvé. Ve chvíli, kdy začnou ztrácet svou kvalitu, začnou být nebezpečné pro naše zdraví. Nejen, že mohou způsobit otravu jídlem, ale také vás mohou zabít. Takové případy jsou sice velmi vzácné, ale stát se to může.

Proč jsou staré brambory toxické?

Brambory obsahují glykoalkaloidy, které obsahují také jedovaté rostliny. Možná víte, že zelené brambory obsahují toxiny, které mohou způsobit otravu jídlem. Tyto toxiny se ale někdy také dostávají do vzduchu a jejich vdechnutí může být smrtelné. Jestli skladujete brambory v uzavřené místnosti, např. ve sklepě, měli byste si dávat velký pozor.

shutterstock.com

Glykoalkaloidy se stanou nebezpečné až ve chvíli, kdy se brambory začnou rozkládat. Na to musí být brambory poměrně staré. V takovém případě uvolňují toxický plyn. V uzavřené místnosti se ho můžete snadno nadýchat a zemřít na následky otravy. Zelené brambory také obsahují tyto toxiny, které se dostávají do těla při konzumaci. U dětí může být nebezpečné i malé množství toxinu.

Čtěte také: Kočka truchlí po své paní již rok na jejím hrobě

Tragický příběh malé dívky

V roce 2014 se na internetu objevil tragický příběh malé holčičky. Osmiletá dívka byla jediná, kdo přežil svou rodinu. Za úmrtí všech členů rodiny přitom mohli hnijící brambory. Její otec šel do sklepa pro brambory, ale už se nevrátil. Potom za ním šla také matka dívky, bratr a nakonec i babička. Nikdo z nich se zpátky ze sklepa nevrátil.

shutterstock.com

Nakonec se tam šla podívat i malá Hannah. Její jediné štěstí bylo, že babička nechala otevřené dveře a toxický plyn se stihl rozptýlit. Hannah se díky tomu neotrávila. Bohužel ale našla ve sklepě mrtvou rodinu a stala se nečekaně sirotkem. Tento tragický případ je velmi ojedinělý, ale na staré a hnijící brambory byste si měli dávat velký pozor. Tohle zaručeně riskovat nechcete.

Zdroj: ifunny.eu