David Hampl
20 prosince, 2021
,

Poruchy trávení značně ztěžují život všem, kdo jimi trpí. Zejména jsou-li přítomné každý den. Mezi takové obtíže patří bolesti žaludku, nadýmání, zácpa, potíže s trávením a podobně. Některé alternativní metody, jako jsou například bylinkové čaje, mohou tyto obtíže do značné míry zmírnit. Příroda nabízí spoustu zázračných léků.

Bylinkami se léčilo odnepaměti

Využití rostlin k léčebným metodám je známé téměř po celém světě. Léčení bylinkami bylo praktikováno už v Mezopotámii, ve starém Egyptě i Peru. V Číně se pak na výsluní navrací tradiční medicína. Připravte si jeden z následujících bylinkových čajů a uvidíte, že problémy s trávením zmizí za několik dní.

Okamžitou úlevu přinese čaj z máty peprné, heřmánku, lékořice a pomerančové kůry. K přípravě upřednostněte sušené bylinky před čerstvými. Smíchejte některé z těchto bylin, ideálně všechny čtyři, a ze dvou lžiček směsi pak připravujte čaj. Pijte kdykoliv vás přepadnou trávicí obtíže. Uleví vám i heřmánek se sušeným zázvorem. Tato kombinace uvolňuje trávicí enzymy, které usnadňují vstřebávání potravy a jejích živin. Na čaj použijte jednu lžičku heřmánku a dvě lžičky zázvoru.

Fenykl, zázvor a verbena

Dvě lžičky semínek fenyklu, lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru a lžička sušené citronové verbeny zalijte půl litrem vroucí vody. Získáte nálev, který zlepšuje trávení a podporuje relaxaci po jídle. Pokud smícháte dvě lžičky fenyklu, lžičku máty peprné, půl lžičky zázvoru a lžičku heřmánku, získáte směs, která léčí zejména nadýmání a žaludeční křeče.

Velmi účinnou směs získáte smícháním dvou tenkých plátků hrušky, dvou jablek a čtyř až pěti sušených hroznů, ke kterým přidáte špetku skořice. Připravte z této směsi čaj, nechte vychladnout a pijte jednou denně. Kořen ibišku, pupen růže a skořice ve stejném poměru má hned dvojí účinek při léčbě poruch trávení. Navíc zmírňuje bolesti. Macerujte přes noc ve studené vodě a druhý den přefiltrujte. Konzumujte po jídle.

Pozor na správné množství

Všechny bylinkové čaje by se měly konzumovat s mírou, protože nadměrná konzumace může být zdraví škodlivá. Kromě toho mohou nastat určité kontraindikace u lidí trpících některými onemocněními, u lidí, kteří pravidelně berou určité léky, nebo u těhotných a kojících žen. Pokud máte pochybnosti, poraďte se se svým lékařem.

Sdílejte článek