Na červenou řepu se velmi často zapomíná. Přitom je to zelenina, která je velmi oblíbená především naložená. Obsahuje spoustu cenných vitaminů, minerálů a dalších látek, které jsou pro lidské tělo důležité a rozhodně by neměla chybět i ve vašem jídelníčku. Co všechno v červené řepě najdete?
Červená řepa je zdravou zeleninou, přidejte ji například do salátu
Ve sto gramech červené řepy najdete pouze minimum kalorií, naopak je plná draslíku, fosforu nebo hořčíku. S její pomocí si můžete kontrolovat hladinu cukru v krvi. Nemusíte se tak bát toho, že vám ublíží, pokud trpíte cukrovkou. Je to zelenina, která snižuje chuť na sladké a může vám v boji s cukrovkou pomoci.
Můžete s ní také regulovat krevní tlak. Červená řepa je plná látek, které ochraňují cévní systém, tím pádem pomůže s krevním tlak. Nemusíte se obávat, že bude stoupat do závratných výšin. Řepu navíc mohou konzumovat také těhotné ženy, pro které je to velmi žádoucí. Obsahuje totiž kyselinu listovou, která je důležitá pro správný vývoj dítěte, které žena nosí. Dodá energie také těhotné ženě a bude se cítit lépe.
Můžete se zbavit chronické únavy nebo anémie
Pokud víte, že máte vysoký cholesterol, neměli byste zapomínat na červenou řepu. Obsahuje flavonoidy i betakaroten, které jsou velmi důležitý v boji se špatných cholesterolem. Chráníte si tepny, budete se cítit zdravěji, a navíc zabráníte tomu, že přijde infarkt nebo mrtvice. Snížíte i riziko vzniku osteoporózy, protože obsahuje také křemík.
Ten je velmi důležitý, co se týče dodání vápníku do kostí. Budete je mít silné a předejte problémům, jakým je právě osteoporóza, která napadá především ženy. Pokud trpíte anémií a nevíte, jak byste tělu pomohli, můžete i tady zkusit červenou řepu. Má velké množství železa, které ovlivňuje tvorbu červených krvinek. Snadno tak předejdete chudokrevnosti. Když budete červenou řepu konzumovat pravidelně, budete se cítit více odpočatí a plní energie. Zlepšíte si zásobování kyslíkem a výsledkem bude vaše vitalita.
Červenou řepu si přitom můžete nejen naložit, ale použít také do různých druhů zeleninových salátů. Dávejte si ale pozor při její přípravě, protože velmi barví a skvrny na kůži jsou velmi těžko odstranit. Přidává se tak k hlavním pokrmům jako příloha, vychutnat si ji můžete také upečenou v troubě. Je to zelenina, která chybí na mnoha stolech v našich kuchyních, proto stojí za to jí alespoň vyzkoušet.