Červená řepa má unikátní vliv na lidské zdraví

Přírodní suroviny, které jsou bohaté na antioxidanty, jsou zejména v poslední době velice vyhledávané, protože se lidé více orientují na boj se škodlivými volnými radikály.

Mezi superpotraviny se silným antioxidačním účinkem patří také červená řepa, která je dostupná a levná a představuje tak ideální přírodní zdroj látek, které mají velice pozitivní vliv na lidské zdraví.

Lepší zrak

Z mnoha vědeckých studií vyplynul jednoznačný závěr o tom, že červená řepa má posilující účinky na činnost lidského oka. Pokud tedy chcete mít zdravé a plně funkční oči, doporučuje se častá a pravidelná konzumace červené řepy.

Čtěte také: Jak si ulevit od bolesti krční páteře?

Úbytek na váze

Zdaleka ne každý ví, že červená řepa je silný pomocník v boji proti nadváze nebo obezitě. Přispívá k tomu zejména vysoký podíl vlákniny, která působí blahodárně na trávicí procesy. Obsahuje také zdraví potřebné bílkoviny. Důležitá je zde i její celková očistná funkce.

Účinky šťávy z červené řepy

Červenou řepu je vhodné konzumovat také ve formě šťávy, která zejména

· pomáhá snížit hladinu cholesterolu, zejména při pravidelném užívání

· přispívá k detoxikaci organismu

· chrání před srdečními onemocněními a také onemocněními cévního systému, pomáhá také snižovat nebezpečný vysoký krevní tlak

· pomáhá sportovcům k lepším výkonům, a to zřejmě díky nitrátům, které obsahuje

· působí jako pomocník v boji proti nástupu a rozvoji demence, a to opět díky nitrátům a také vlivu na lepší zásobování mozku krví

· chrání před nádorovými onemocněními, zejména rakovinou tlustého střeva, a to zřejmě díky betalainovým barvivům.

Šťávu je nejlépe pít pravidelně, a to ideálně každý den. Pokud nepatříte mezi fanoušky její chuti, můžete ji zjemnit přidáním šťávy z jiných druhů zeleniny nebo ovoce, například jablek.

Jiné formy konzumace červené řepy

Červená řepa nemusí samozřejmě sloužit pouze jako surovina pro lisování šťávy. Lze ji jíst také například ve formě carpaccia, které patří v restauracích k oblíbeným předkrmům. Je také základní složkou boršče, oblíbené ruské polévky. Můžete ji také upéct nebo připravit v páře a podávat k hlavnímu chodu.

Pokud kupujete červenou řepu v obchodě, věnujte pozornost jejímu celkovému stavu a vzhledu. Sáhnout byste měli jen po takových plodech, které jsou těžké a na horní části mají nerozvinuté listy.

Aby vám červená řepa v maximální míře pomohla při vašich obtížích, neměla by projít varem. Ten totiž její účinky snižuje.