Česnekový sirup při nemoci i jako prevence

Tento sirup můžete užívat jako prevenci infekčních onemocnění i jako silné antibiotikum při akutních potížích. Česnek je svými léčivými účinky proslulý, stejně jako další ingredience v tomto sirupu. Česnekový sirup pomůže při onemocněních dýchacího ústrojí, jako je astma, kašel, bolest v krku a další. Posiluje imunitní systém a pomáhá zbavovat tělo škodlivin.

Jak vyrobit sirup z česneku?

Na výrobu česnekového sirupu budete potřebovat pouze tyto ingredience:

  • půl hrnku medu
  • čtvrt hrnku bio jablečného octa
  • palici česneku
  • půl sklenice vody

Česnek nasekejte na jemno a všechny složky smíchejte v uzavíratelné sklenici. Nechejte směs odstát alespoň přes noc v lednici. Při akutních potížích užívejte lžičku sirupu každé dvě hodiny. Pokud česnekový sirup užíváte jako prevenci infekčních onemocnění, například během chřipkové sezóny, užívejte každé ráno jednu lžičku sirupu.

Čtěte také: 5 příznaků, že vašemu tělu chybí vitamín C

Proč jsou ingredience v česnekovém sirupu tolik prospěšné?

Česnek lidé znají jako koření i jako léčivo už tisíce let. Za své výrazné aroma česnek vděčí silici, která se nazývá alicin. Na přelomu 20. a 21. století vzniklo několik oficiálních vědeckých studií, které dokázaly to, co už lidé dávno tušili. Alicin má výrazné antioxidační účinky – váže na sebe volné radikály a podporuje vylučování toxinů z těla. Česneková silice alicin také zlepšuje kvalitu cév (prevence aterosklerózy) a pomáhá při redukci ukládání škodlivých tuků na jejich stěnách. Je také dobrým pomocníkem pro boj s vysokým krevním tlakem. U česneku jsou prokázané jeho antimikrobiální vlastnosti. Působí proti zánětům velmi podobně jako uměle vyráběná antibiotika. Je také bohatý na vitamíny (A, B a C) a minerály (selen, vápník a jód). Zvyšuje imunitu a podporuje trávení – ničí parazity a je účinný proti nadměrnému nadýmání. Ve starověku byl česnek oblíbený také pro své afrodiziakální účinky.

Med má, stejně jako česnek, výrazné antibakteriální a antiseptické schopnosti a také obsahuje antioxidanty. Snižuje riziko kardiovaskulárních a metabolických onemocnění. Dříve se med používal také zevně – nanášel se na zanícené rány a popáleniny, kde působil antisepticky a hojil otoky.

Jablečný ocet obsahuje další důležité minerály a vitamíny. Uvnitř těla působí zásaditě, podporuje funkce střev a pročišťuje organismus.