Co jíst pro posílení kostí a kloubů?

Zdravé kosti a klouby jsou velmi důležité pro vaše každodenní pohodlí. Velmi dobrou zprávou je, že nepotřebujete žádné doplňky stravy. Místo návštěvy lékárny vsaďte na přírodu a zajděte do potravin. Tam najdete všechno, co potřebujete pro zdravé klouby. Všechny následující suroviny podporují produkci kolagenu, snižují zánět a pochopitelně také posilují klouby. Jedná se o velmi běžné potraviny, které lze snadno zařadit do jídelníčku a užít si všechny jejich vlastnosti, vitamíny a minerály.

Reklama

Vývar z kostí

Pro vaše kosti je nejlepší vývar z kostí. Kosti zvířat jsou totiž velmi bohaté na kolagen, glukosamin a chondroitin. Můžete ho samozřejmě začlenit do svého jídelníčku a pravidelné si dávat k obědu nebo večeři vývar. Druhou možností je připravit si vývar dopředu a potom každý den vypít jeden šálek. Stejně tak ho ale můžete používat jako základ do mnoha dalších pokrmů.

Tučné ryby

Losos, makrela nebo sardinky jsou ideální pro vaše klouby, protože obsahují obrovské množství omega-3 mastných kyselin, které snižují zánět v organismu a také podporují kosti i klouby. Obecně se doporučuje konzumovat dvě až tři porce ryb týdně. Použít je můžete jako samostatné hlavní jídlo (pečené, dušené nebo grilované), anebo přidat lososa do salátu.

Shutterstock

Listová zelenina

Mezi listovou zeleninu patří hlavně špenát, kapusta nebo brokolice. Tyto zelené druhy zeleniny obsahují vitamíny C a K, které podporují tvorbu kolagenu. Tyto vitamíny chrání chrupavky v těle před poškozením. Stačí, když přidáte listovou zeleninu do salátů, smoothie, polévek nebo teplých hlavních pokrmů. Špenát je ideální hlavně do indických nebo mexických pokrmů.

Reklama

Citrusové plody

Nezáleží na tom, jestli přidáte do svého jídelníčku citrony, pomeranče nebo grapefruity. Všechny jsou známé tím, že obsahují hodně vitamínu C, který je velmi důležitý pro tvorbu kolagenu. Díky tomu budete mít nejen silné kosti, ale také krásnější a pevnější pokožku. Pravidelně si pochutnejte na čerstvém ovoci, přidejte ho do smoothie nebo ho vymačkejte na chutný džus.

Ořechy a semínka

Chutnají vám mandle, vlašské ořechy, chia semínka nebo lněná semínka? Všechny druhy oříšků a semínek jsou velmi bohaté na omega-3 mastné kyseliny, vitamíny E a také plno protizánětlivých látek. Přidejte si trochu oříšků nebo semínek ráno na ovesnou kaši, do jogurtu nebo si jen nasypte malou hrst plodů do misky a pochutnejte si. Budete se cítit mnohem lépe a také příjemně sytí.

Shutterstock

Bobule

Jahody, maliny nebo borůvky obsahují obrovské množství antioxidantů. Tyto látky bojují proti zánětům, podporují imunitní systém, působí proti oxidačnímu stresu a také posilují klouby. Přidat je můžete do smoothie, cereálií nebo dokonce do dezertů. Bobule byste měli konzumovat vždy jen během jejich hlavní sezóny, tedy v letních měsících. Tehdy jsou nejsladší a mají nejvíce vitamínů.

Avokádo

Všichni víme, že avokádo je velmi zdravé. Jedná se o jeden z nejlepších zdrojů zdravých tuků a vitamínu E, které jsou klíčové pro zdraví kostí a kloubů. Navíc na toustu nebo v salátu chutná velmi dobře. Stejně tak ho můžete přidat do smoothie nebo do těstovin. A vynikající je také klasická mexická pomazánka z avokáda, guacamole. V každém případě dostanete do svého těla hodně vitamínů.

Cibule a česnek

Tyto dva druhy zeleniny v Čechách přidáváme téměř do každého jídla. Ať jde o polévky, guláš, omáčky nebo jakékoli jiné teplé pokrmy, cibuli a česnek do nich jistě přidáváte. To je velmi dobře, protože obsahuje sloučeniny síry, které podporují opravu kloubů a snižují bolest. Jestli je chcete začlenit do jídelníčku ještě více, udělejte si česnekovou, cibulovou polévku nebo domácí pomazánku. Snažte se tyto potraviny začlenit do jídelníčku a budete celkově mnohem zdravější.

Zdroj: findrecipes.ssat4tech.com

Reklama