Už chvíli máme možnost vyhřívat se během slunných letních dnů. Lidé, kteří mají zahradní posezení, nebo alespoň balkony už si nějakou chvíli vychutnávají konzumaci různých pokrmů venku. Jenže to s sebou kromě pohody nese také určitá rizika. Když si jídlo vezmete ven, nemáte téměř žádnou šanci uchránit jej před olizováním nejrůznějšího druhu hmyzu. Když si představíte, co taková moucha během dne dělá, jistě nám dáte za pravdu, že s sebou konzumace jídla, ve kterém plavala moucha, nese určitá rizika.

Životní styl much jako kámen úrazu

Když si vezmete denní program obyčejné mouchy, jistě se každému z vás vybaví činnosti, kterými taková moucha tráví den. Pak všichni jistě uznáte, že právě moucha je jedním z největších přenašečů bakterií. To způsobuje právě způsob jejich obživy, živí se zejména výkaly, mršinami a obecně odpadky, které najdou během svého poletování po světě. A právě pro to, co všechno mouchy mohou během krátkého sezení na vašem jídle zanechat, jsou na místě obavy a také přemýšlení, zda takové jídlo dále konzumovat. Pokud chcete tomuto riziku předejít, doporučujeme raději konzumovat jídlo doma, kde se setkáte jen výjimečně s nějakou zatoulanou mouchou.

Mouchy jako přenašeči nemocí

Vzhledem k výše zmíněnému stylu života much je jasné, že na sobě přenáší opravdu mnoho bakterií i virů. Dokážete si představit, že se vám tyto viry a bakterie vylouhují třeba v obědové polévce? Kromě toho, že se jedná o velmi nepříjemnou představu, je také třeba si uvědomit, jaká rizika tato situace může nést. Viry a bakterie, které se v jídle vylouhují, se samozřejmě spolknutím dostanou dovnitř do těla, ve kterém mohou napáchat obrovské množství škod v podobě rozvoje velkého množství nemocí, Některé z nich jsou poměrně dobře vyléčitelné, jiné mohou být vážnějšího charakteru. Mezi ty vážnější nemoci přenášené mouchami patří tyfus, cholera či úplavice.

Sdílejte článek