Domácí křupavý chlebík: Hotový raz-dva, voní po celém domě a chutná úžasně!

 

Znáte něco, co voní krásněji než čerstvě upečený domácí chlebík? Mnoho hospodyněk se však chléb bojí připravovat doma, protože mají pocit, že to nezvládnou. Na přípravě chlebového těsta však není nic náročného. Nejnáročnější z celého procesu je hnětení, které je obtížné pro ruce. V tomto receptu však hnít nemusíte nic.

Chléb je po upečení uvnitř dostatečně vláčný, má velké bubliny a tenkou křupavou kůrku. Především potěší fanoušky tzv. ciabatty – italského bílého chleba. Pokud však máte rádi například tzv. vatovec, neváhejte a připravte si ho spolu s námi.

Čtěte také: Tato rostlinka léčí téměř všechny zdravotní problémy a roste na každém rohu. Pokud ji uvidíte ve svém okolí, určitě ji posbírejte!

Co budete potřebovat

  • 530 g polohrubé mouky
  • 420 ml teplé vody
  • 10 g droždí
  • 1 ČL soli

Jak na to?

Droždí si dáme na několik minut rozpustit do teplé vody. Mezitím si v míse smícháme mouku a sůl a zalijeme ji vodou s droždím. Prohněteme hladkou konzistenci a těsto zakryjeme potravinovou fólií, do které uděláme dírku pro přísun vzduchu. Takové těsto necháme 2 hodiny vykynout v teplé místnosti.

[hana-code-insert name=’google‘ /]

Během dvou hodin by mělo těsto zvýšit svůj objem minimálně dvojnásobně, na povrchu bude mít těsto hodně bublin. Nezapomeňte, že pečeme chléb, který se připravuje bez hnětení, takže po dvou hodinách kynutí odložíme těsto v misce přikryté děravou fólií jednoduše do lednice, nejlépe na noc.

Na druhý den můžeme dát chléb péct. Ruce si namočíme do mouky a vybereme potřebné množství těsta z misky. Na pracovní desce si těsto vytvarujeme do bochníku nebo koule a položíme ho na plech polstrovaným pečícím papírem a posypaný moukou. Na plechu necháme těsto odkryté vykynout dalších přibližně 40-60 minut a pak ho bez obav vložíme do trouby předem vyhřáté na 235 stupňů. Pečeme na střední příčce trouby asi 45 minut. Po vyjmutí necháme chléb vychladnout na mřížce.

Pokud chcete, aby Vám domácí chlebík vydržel déle, ukládejte jej do chladničky. Nevyschne a déle si zachová vláčnost a čerstvost. V chladničce Vám domácí chléb vydrží i 2 týdny. Přejeme hodně štěstí při pečení a dobrou chuť!