Všichni jistě známe, jaký je to pocit, když nám není dobře. Můžeme si vzít nějaký z mnoha prášků, které nám dočasně pomohou, a my tak můžeme vykonávat běžné denní aktivity. Ovšem jakmile dostanete příležitost se z nemoci vyležet, měli byste ji využít. Je dobré si uvařit čaj a zapotit se. Pokud ke zlepšení svého stavu využijete sirupy, o to lépe pro vás.

Jitrocel jako lék

Tato rostlina se vyskytuje na mnoha místech, ovšem pochází ze tří kontinentů. Evropy, Asie a Severní Ameriky. Tato bylina je velmi vytrvalá a nalezneme ji v půdě, která není jakkoliv obdělávána. Jako lék se využívá již po několik tisíciletí. Díky účinným látkám, které se v ní vyskytují, se využívá k léčení velké spousty onemocnění, jako jsou:

  • Kožní onemocnění
  • Poruchy urogenitálního traktu
  • Poruchy gastrointestinálního traktu
  • Kardiovaskulární onemocnění

Kromě těchto výše uvedených můžeme jitrocel použít také například ke snížení podráždění, léčbě různých poruch dýchacího ústrojí, poruch krevního systému nebo revmatu. Novodobé studie ukazují, že jitrocelový list by mohl být nápomocným v případech problémů s trávením. Pokud máte střevní potíže či zánět, mohlo by vám pomoci užití nejen listů ale i semen jitrocele. Dle výzkumu lze jitrocelové listy využívat ke zmírnění kašle a jinými problémy spojenými s infekcemi v horní části dýchacích cest. Je zde také možnost stimulování imunitního systému. V Bulharsku byla provedena nejedna klinická studie, jež pojednávala o vlivu jitrocelových listů na pacienty trpící chronickou bronchitidou. Účinkuje podobně jako jisté složky, které jsou obsaženy v kapkách proti kašli. Ty odstraňují dráždění a bolest.

Výroba sirupu

Sirup z jitrocele je nejvhodnější pro ty, kteří mají jakékoliv problémy s dýchacím ústrojím. Postačí vám pouze dvě ingredience. Jitrocelové listy a hnědý cukr. Do nádoby na dno položte přibližně třícentimetrovou vrstvu listů jitrocele. Je velmi důležité, aby se jednalo o listy čerstvé. Na ně nasypeme zmíněný hnědý cukr. Po nasypání přidáme další vrstvu jitrocele, podobnou té první. Tento postup budeme provádět do té doby, dokud sklenici nenaplníme. Tu následně uzavřeme a necháme přes noc být. Do rána by se mělo vytvořit nové místo.

Další den sklenici doplníme a znovu ji zavřeme. Musí to být velmi pečlivě, poněvadž ji budeme muset ukrýt do země. Je lepší to dělat v létě, neboť je třeba, aby byla země teplá. S pomocí tohoto tepla se ve sklenici vytvoří sirup. Nádobu necháme v zemi po dobu tří měsíců. Po uplynutí této doby ji vytáhneme a máme sirup hotový. Dávkování u dětí je jedna čajová lžička čtyřikrát denně. U dospělých je to jedna polévková lžíce se stejnou frekvencí. Tento skvělý sirup vám zaručeně pomůže během mnohých nemocí.

Sdílejte článek