Důvěřujete účinkům zázvoru? Pak zkuste tento recept na nápoj z Tibetu a uvidíte, jakou má sílu

Zázvor je již po staletí znám pro své blahodárné účinky na lidské zdraví a jeho konzumace se doporučuje zejména v chladných podzimních měsících a také v zimním období, kdy působí preventivně proti nachlazení a chřipce a pokud jste již nemocní, pomůže zmírnit příznaky onemocnění.

Zázvor jako přírodní všelék

Účinky zázvoru jsou skutečně komplexní, zázvor totiž

  • působní tišivě na bolest, protože se jedná o přírodní analgetikum
  • má protizánětlivé účinky
  • snižuje hladinu nebezpečného cholesterolu
  • vnitřně zahřívá tělo a vyvolává potřebné pocení
  • výrazně zlepšuje trávení
  • napomáhá nezbytné detoxikaci organismu, a v neposlední řadě rovněž
  • aktivizuje krevní oběh a zabraňuje tak vzniku nebezpečných krevních sraženin.

Pokud máte jen trochu možnost, dopřejte si čerstvý zázvor, jehož účinky nic nenahradí. Využití zázvoru je rozmanité, nejčastěji se přidává do čaje nebo jiných nápojů, ale odborníci na výživu doporučují přidávat jej alespoň v malém množství i do jídla, protože pomáhá strávit těžká jídla, zabraňuje nadýmání a ulevuje od křečí.

Čtěte také: Barva moči vždy prozradí, jak hydratované máte tělo

Zázvor obzvláště doporučujeme v pokročilém věku

Zázvor by měli pravidelně konzumovat také starší lidé, a to zejména proto, že tak nejen sníží riziko vzniku různých zánětů, ale upraví také svůj kardiovaskulární systém, nebudou je tolik trápit křeče a ráno se nebudou budit ztuhlí. Zázvor však pomáhá také proti silným bolestem hlavy a migrénám, a dokonce posiluje paměť, což je v tomto věku velice důležité.

Recept na léčivý nápoj tibetských mnichů

Zázvor je mezi tibetskými mnichy již po generace ceněn jako přírodní zdroj zdraví. Pomocí tohoto receptu si můžete připravit stejný posilující a léčivý nápoj, jaký pijí oni. Pro jeho přípravu budete potřebovat 2 litry čerstvé studené vody, čerstvý nastrouhaný zázvor (5 g), 1 polévkovou lžíci kvalitního včelího medu (nejlépe z místních zdrojů, z vašeho okolí), 2 polévkové lžíce citronové šťávy, a špetku anýzu a pepře. Postup je velice jednoduchý. Nejprve přiveďte vodu k varu, vařte ji 5 minut a poté ji nechejte vychladnout. Do vody poté přidejte všechny ingredience a dobře je promíchejte. Nápoj se doporučuje pít po celý den, a to zejména před každým jídlem.