Extrémně lahodný a jednoduchý dort! Upečete ho bez mléka, mouky i cukru

Dorty nejsou zdravé, šíří se veřejným povědomím. Že to ale nemusí být žádná pravda, vám ukážeme v následujícím receptu. Nebudete potřebovat žádnou mouku, mléko a dokonce ani cukr a přesto bude váš dort lahodně sladký. Buďte si jistí, že tahle mňamka vás naprosto dostane. Navíc jeho výrobu zvládne i začátečník. Tak pojďme na to!

Tuhle sladkou pochoutku ocení i milovníci zdravé stravy. Všechny použité ingredience jsou totiž ceněny nutričními odborníky i dietology. Nejenže je snově sladký a lahodný, ale také směšně snadný a navíc vaše tělo nadopuje řádnou dávkou vitaminů a minerálů.

Budete potřebovat:

  • 4 velké přezrálé banány
  • 4 vejce
  • 4 polévkové lžíce kokosového oleje
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • ¾ šálku jemně mletých mandlí
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička jedlé sody

Dort z těchto surovin vyrobíte následovně:

Budete potřebovat velkou mísu. V ní řádně rozmačkejte přezrálé banány spolu s vejci, kokosovým olejem, javorovým sirupem a vanilkou. Pořádně se do toho opřete, ať je hmota hladká a nadýchaná. Můžete si pomoci i tyčovým mixérem, pokud jej máte při ruce.

Čtěte také: Která rodina je podle vás nejšťastnější? Vaše rozhodnutí ukazuje, kdo opravdu jste …

Do druhé misky si připravte směs mletých mandlí, jedlé sody a prášku do pečiva, kterou důkladně promíchejte. Výslednou směs pak pomalu vsypte do banánové hmoty a zpracujte na hladké homogenní těsto.

Dortovou formu důkladně vymažte kokosovým olejem a vlijte do ní hotové těsto. Troubu předehřejte na 175°C a pečte po dobu 40 – 45 minut. Během pečení těsto průběžně kontrolujte a můžete jej otestovat vpíchnutou špejlí. Pokud bude po vyndání suchá, je těsto upečené a můžete jej z trouby vyjmout.

Než dort vyklopíte z formy, nechte ho důkladně vychladnout. Mějte na paměti, že je velmi křehký a snadno by se pod vašima rukama mohl rozpadnout na hromadu drobečků, proto s vyklápěním nespěchejte. Babičky radí obrátit formu s dortem dnem vzhůru a pokrýt ji utěrkou namočenou ve studené vodě. Pomůže formu ochladit a dort by měl snáze samovolně vypadnout ven. Hotový dezert můžete ještě dozdobit, třeba polevou z kokosového mléka mramorovaného javorovým sirupem. Buďte si jistí, že s tímto dortem sklidíte zasloužené ovace vašich strávníků.