Borůvkový koláč patří (společně s jablečným) k nejoblíbenějším v Čechách. V letní sezóně je nejen vynikající, ale také jde o skvělý způsob, jak zpracovat borůvky ze zahrady nebo z lesa. Hrnkové buchty jsou také populární, protože vám stačí jako odměrka obyčejný hrnek. V tomto případě trochu neobyčejný, protože potřebujete hrnek nebo jinou nádobu o objemu 350 ml.
Co budete potřebovat?
Na výrobu tohoto koláče nepotřebujete příliš mnoho surovin. Hlavní je, abyste si připravili vhodný hrnek. Recept si uložte na letní měsíce, protože na něj potřebujete čerstvé borůvky. Přidejte k nim pár dalších ingrediencí a získáte výborný koláč, který v horkém létě potěší celou rodinu. Na výrobu potřebujete:
- mouka – 2 hrnky,
- vlažné mléko – 1 hrnek,
- moučkový cukr – 1 hrnek,
- prášek do pečiva – 1 balíček,
- olej – ½ hrnku,
- vejce – 4 ks,
- čerstvé borůvky – 1 litr,
- sůl – špetka.
Pracovní postup
Do hluboké mísy rozklepněte vejce (oddělte žloutky od bílků). Žloutky s cukrem vyšlehejte a postupně přidávejte také olej. Nakonec přidejte prosátou mouku a znovu vyšlehejte. Jestli bude těsto příliš husté, můžete přidat trochu mléka. Úplně nakonec přidejte prášek do pečiva a důkladně ho zamíchejte do těsta. Dávejte si pozor, aby nevznikly hrudky, které mohou dělat potíže. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a ochuťte špetkou soli. Sníh jemně přidejte do těsta a promíchejte.
Hluboký plech nebo pekáč vymažte máslem a vysypte moukou. Těsto do plechu nalijte rovnoměrně a srovnejte stěrkou. Jakmile ho budete mít připravené, posypte rovnoměrně celé těsto čerstvými borůvkami. Možná nebudete potřebovat všechny. Záleží na tom, jak velká bude forma a jak hustě je nasypete. Vložte koláč do trouby na 180 stupňů a pečte po dobu 20-30 minut. Nezapomeňte koláč kontrolovat, jestli se nepřipaluje. Podávat ho můžete samotný, se šlehačkou nebo kopečkem zmrzliny.
Zdroj: irecept.cz