Ovocné dezerty chutnají úžasně a většinou jsou velmi jemné. To je jejich obrovskou výhodou. Navíc je připravíte velmi jednoduše, což je další plus. Na dnešním receptu na jablečné tartaletky si zaručeně pochutná celá rodina. Ideální je jako sladká snídaně nebo zajímavá svačinka. Jestli máte chuť na něco sladkého a zároveň máte doma pár jablek navíc, tohle je recept pro vás.
Dezert s jablky k snídani
Když se řekne dezert s jablky, většina lidí si představí tradiční štrůdl. Pravdou je, že si můžete z tohoto ovoce připravit nespočet vynikajících pokrmů, které vás příjemně zasytí hned zrána. Tartaletky pochází původem z Francie, ale tohle není jejich klasická podoba. Místo toho si můžete vychutnat něco v podobě jablečných taštiček, které vám zlepší den.
Co budete potřebovat?
Na výrobu těchto vynikajících taštiček potřebujete těsto, náplň a nakonec suroviny na smažení. Jakmile dáte všechno dohromady, můžete se do toho pustit. Během chvilky získáte velmi chutný a jemný výsledek. Na přípravu těsta potřebujete:
- cukr – 50 gramů,
- vanilkový cukr – 8 gramů,
- vejce – 2 ks,
- jogurt – 125 gramů,
- slunečnicový olej – 50 ml,
- hladká pšeničná mouka – 420 gramů,
- prášek do pečiva – 10 gramů,
- citronová kůra – 1 ks.
Na náplň:
- jablka (oloupaná a nakrájená na kostičky) – 2 ks,
- cukr – 2 lžíce,
- džem (meruňkový nebo jahodový) – 1 lžíce,
- máslo – 1 lžíce.
Na smažení:
- slunečnicový olej,
- cukr krystal – na obalení koláčků.
Pracovní postup
Ve velké míse smíchejte cukr, vejce, vanilkový cukr a šlehejte, dokud nezískáte světlou a nadýchanou směs. Přidejte slunečnicový olej, jogurt a citronovou kůru. Poté do stejné mísy prosejte mouku a prášek do pečiva. Přidávejte vše postupně a míchejte, dokud nezískáte hladké a pružné těsto. Nechte těsto odpočívat po dobu 10 minut pod látkovou utěrkou. Poté si připravte náplň. Jen svařte jablka s cukrem, džemem a máslem, dokud nebudou jablka měkká.
Nakonec nechte náplň vychladnout na pokojovou teplotu. Těsto rozdělte na stejné kousky a každý z nich rozválejte válečkem na sílu 5-8 mm. Doprostřed každé placky položte malou lžičku připravené náplně. Těsto uzavřete a přimáčkněte vidličkou. V pánvi rozehřejte olej a všechny koláčky usmažte dozlatova. Stále teplé tartaletky obalte v cukru, aby mohl na povrchu jemně karamelizovat. Nejlépe chutnají tyto malé koláčky teplé jako jednoduchý dezert. Dobrou chuť!
Zdroj: chef.panelaeletrica.com