Bezová limonáda je velmi chutná, ale také extrémně zdravá. Sirupy z obchodu jsou plné přidaných cukrů a mnoha konzervačních látek, které nepřináší nic dobrého pro lidské tělo. Místo toho si sirup můžete připravit doma a snadno si vychutnat přírodní chuť domácí bezové limonády. Její příprava je velmi jednoduchá a potřebujete na to pouze tři ingredience. Nic jiného nepotřebujete pro dokonale přírodní chuť a všechny vitamíny, které potřebuje vaše tělo.
Co budete potřebovat?
Výroba bezového sirupu je velmi jednoduchá a zvládne ji každý. Musíte jen sehnat čerstvé bezové květy. Posbírejte je někde v přírodě. Stromy by se neměly nacházet někde blízko cest nebo silnice, protože jinak budou obsahovat i škodlivé látky projíždějících vozů. Jakmile budete mít dostatek květů, můžete se pustit do výrobě té nejlepší limonády na léto. Na výrobu potřebujete pouze:
- velké bezové květy – 6-8 ks,
- citrony – 1-2 ks,
- karamelizovaný cukr – 15 dkg.
Pracovní postup
Na přípravu bezového sirupu potřebujete 5litrové zavařovací sklenice. Je velmi důležité, aby byly dokonale čisté, až je začnete plnit. Nalijte do nich vodu asi do ¾ jejich obsahu. Přidejte bezové květy a citron nakrájený na plátky. Předem musíte připravit pouze cukr, který si zkaramelizujete a přidáte do sklenice na zavařování. Jakmile se cukr rozpustí, směs ochutnejte. Možná zjistíte, že potřebujete ještě trochu cukru nebo vám chuť již naprosto vyhovuje.
Sklenice zavřete a nechte je na chladném a tmavém místě do druhého dne. Druhý den sirup přeceďte a přelijte ho do sterilizovaných lahví nebo sklenic (s víčkem). Uzavřete nádoby a vložte sirup do lednice. Můžete ho skladovat v lednici nebo ve sklepě, pokud tam máte dost chladno. Důležité je, abyste udrželi sirup v chladu a tmě. Vydrží vám poměrně dlouho. Jistě se vám doma nezkazí, protože ho stejně spotřebujete velmi rychle. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: kerteszkedek.hu