David Hampl
6 prosince, 2021
, ,

Pokud nevíte, co si připravit na zimu do zásoby, můžete si naložit nejen okurky nebo papriky, ale také jiné suroviny, které v zimě jako když najdete. Kombinace česneku, jablka nebo chilli vás možná překvapí, ale hlavně vás může uzdravit. Starejte se o svá játra a dávejte si pozor, co si dáváte k jídlu.

K přípravě nakládaných produktů si připravte sterilizované sklenice

Recepty jsou velmi jednoduché, u některých možná budete překvapeni spojením ingrediencí. Není se ale čeho bát, protože chutě jsou lahodné a určitě si je zamilujete také. Můžete vyzkoušet například kaviár z úžasné červené řepy a cibule.

https://ohlyad-dnya.pro/

Na jeho přípravu budete potřebovat:

  • 2 řepy
  • 1 cibuli
  • 2-3 lžíce rostlinného oleje
  • sůl podle chuti

Řepu musíte nejdříve uvařit, což bude trvat asi 1,5 hodiny. Necháme ji vychladnout a poté ji nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli nakrájejte na malé kousky a osmažte na středním ohni s rostlinným oleji. Měla bych být průhledná a po několika minutách k ní přidejte řepu. Snižte teplotu a vařte 5-6 minut za občasného míchání. Nechte trochu vychladnut a naplňte sklenici.

Další recept je také z řepy, ale je do něj ještě přidaná mrkev.

https://ohlyad-dnya.pro/

Připravte si:

  • 2 řepy
  • 1 cibuli
  • 1 mrkev
  • 2-3 stroužky česneku
  • 5 lžic rostlinného oleje
  • sůl a pepř na dochucení

Řepu zde budete taky vařit, ale ne tak dlouho, postačí 30-40 minut. Vychlaďte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli nakrájejte, mrkve nastrouhejte. Česnek prolisujte a na pánvi nejdříve rozehřejte olej. Usmažte cibuli, přidejte česnek. Na druhé pánvi také rozehřejte olej a do něj vložte mrkev. Přidejte řepu a promíchejte. Po pokličkou pak na mírném ohni vařte asi 10-15 minut. Smíchejte s cibulí a česnekem, dochuťte solí a pepřem, vařte ještě 7 minut a nechte dojít pod pokličkou.

Zkuste bylinky nebo pokrmy s jablky

Červená řepa je skvělou surovinou na očistu jater. Proto ji najdete v mnoha dnešních recept. Spojit ji můžete také s bylinkami, například adžikou.

https://ohlyad-dnya.pro/

Připravte si:

  • 2 řepy
  • 2 mrkve
  • 2 cibule
  • svazek petrželky
  • 2-3 lžíce oleje
  • 1 lžičku cukru
  • 200 g adžiky
  • 2 lžíce rajčatové pasty
  • 100 ml vody
  • sůl podle chuti

Nejdříve si nastrouhejte mrkev a řepu. Cibuli nakrájejte na malé kousky. V pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli s mrkví a vařte 6-7 minut. Poté přidejte cukr a po dalších dvou minutách přidejte adžiku a také rajčatový protlak. Zamíchejte, snižte teplotu a vařte 6-8 minut. Přidejte do všeho řepu, zalijte vodou, osolte, promíchejte a vařte 15-20 minut. Přidejte petrželku, vypněte sporák a nechte 10-12 minut dojít.

Vyzkoušejte také řepný kaviár s jablky. Tato kombinace vás mile překvapí.

https://ohlyad-dnya.pro/

Budete potřebovat:

  • 4 jablka
  • 4 řepy
  • 1-2 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 3 bobkové listy
  • 5-6 kuliček nového koření
  • 8-10 kuliček černého pepře
  • 200 ml vroucí vody
  • sůl a cukr
  • 1 lžičku citronové šťávy

Jablíčka si nejdříve oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Totéž udělejte také s řepu. Cibuli nakrájejte na malé kousky a česnek prolisujte. Pepř spolu s bobkovým listem zalijte vroucí vodou, nechte 10-15 minut odstát a poté sceďte. Vodu ale nevylévejte, bude se ještě hodit. V pánvi rozehřejte polovinu oleje a osmažte cibuli po dobu asi 4-6 minut. Potom snižte plamen, přidejte řepu a po dalších několika minutách jablka. Přikryjte pokličkou a vařte 10 minut.

Postupně promícháváme a přidáme vodu, kterou jste měli schovanou z pepře a bobkových listů. Duste za občasného míchání. Až se odpaří tekutina, posypte solí i cukrem, pokapejte citronovou šťávou a přidejte trochu oleje. Smažte směs asi 3-5 minut a poté smíchejte s česnekem.

Zajímavá je kombinace s vlašskými ořechy

Zkuste i kaviár z řepky s nálevem a rajčatovou pastou. Je to velmi zvláštní pokrm, který vás překvapení svou exotickou chutí.

https://ohlyad-dnya.pro/

Budete potřebovat:

  • 3-4 řepy
  • 2 cibule
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 3 lžíce rajčatové pasty
  • 500 ml rajčatového nálevu
  • 1 špetku kyseliny citronové
  • sůl a pepř na dochucení

Řepu uvařte do změknutí, což znamená asi hodinu a půl. Poté ji zalijte studenou vodou a nechte 10-15 minut stát. Cibuli nakrájejte na malé kousky a řepu následně nastrouhejte na hrubém struhadle. V pánvi rozehřejte olej a usmažte cibuli. Poté přimíchejte řepu a vařte asi 5 minut. Přidejte rajčatový protlak, kyselinu citronovou, sůl a pepř, nezapomeňte také na nálev. Promíchejte a nechte vychladnout.

Výborný je kaviár z řepy s vlašskými ořechy, do kterého ještě patří sójová omáčka. Je to kombinace, které neodoláte, ale zároveň tím pomůžete k očistě vašich důležitých orgánů.

https://ohlyad-dnya.pro/

Budete potřebovat:

  • 1 řepu
  • 1 cibuli
  • 70-80 g vlašských ořechů
  • 1 svazek petrželky
  • 2-3 lžíce rostlinného oleje
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíci rajčatového protlaku

Červenou řepu uvařte do měkka, což bude trvat hodinu a půl. Ochlaďte a poté použijte mlýnek na maso nebo ji nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli nakrájejte a ořechy nasekejte. V pánvi rozehřejte olej, osmažte cibuli a přidejte sójovou omáčku. Poté ještě rajčatový protlak a všechno zakryjte červenou řepou a zamíchejte. Duste asi 10 minut a poté nechte vychladnout a smíchejte s kořením, bylinkami a ořechy.

Umíte si představit řepu s kyselou okurkou? Zkuste následující recept

Kaviár z červené řepy s kyselou paprikou a okurkou sice na první pohled nezní nijak extra, ale je to skvělý prostředek, jak si vyčistit nejen játra, ale také krev. Budete zdravější a za několik dní to pocítíte i na svém těle.

https://ohlyad-dnya.pro/

Na tento recept si připravte:

  • 1-2 řepy
  • 1 cibuli
  • 1 papriku
  • 4-5 okurek
  • 2-3 lžíce oleje
  • 2 lžíce láku z okurek
  • sůl a pepř
  • špetku papriky
  • špetku cukru

Postup je velmi jednoduchý, stejně jako u předchozích receptů. Řepu uvařte, nechte vychladnout a nastrouhejte. Cibuli a papriku nakrájejte na malé kousky a okurky nastrouhejte také. Na pánvi si rozehřejte olej a osmažte cibuli. Přidejte papriku a vařte asi 7 minut. Poté přidejte červenou řepu, zalijte lákem z okurek a občas zamíchejte během mírného dušení. To by mělo trvat asi půl hodiny. Přidejte okurky, osolte, opepřete a posypte ještě paprikou a cukrem. Po 5 minutách stáhněte z ohně.

Kaviár z řepy a cibule s rajčatovou pastou si můžete udělat do zásoby na zimu a mít ho tak kdykoliv k dispozici. Je také velmi jednoduchý na přípravu a hotový ho budete mít raz dva.

https://ohlyad-dnya.pro/

Připravte si na něj:

  • 3 kg řepy
  • 3 kg cibule
  • 600-700 ml rostlinného oleje
  • 5-6 lžic cukru
  • 6-7 lžic rajčatového protlaku
  • 4 lžíce octa
  • 2 lžíce soli
  • pepř podle vaší chuti

Řepu uvařte do měkkého stavu. Nastrouhejte na hrubém struhadle, také si cibuli oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Poté smíchejte v hrnci řepu s polovinou oleje a dejte vařit na střední oheň. Přikryjte pokličkou a vařte 20-25 minut. Občas zamíchejte. Zbylý olej z cibule vařte do změknutí také pod pokličkou asi 3-5 minut. Cibuli pak dejte do hrnce s řepu, promíchejte a nechte ještě dalších 10 minut vařit. Přidejte sůl, cukr a rajčatový protlak, zamíchejte, smíchejte s octem a opepřete. Takto máte kaviár hotový a stačí ho jen dát do sterilizovaných sklenic a zavřít víčky.

Na zimu si připravte řepný kaviár s křenem a česnekem

Na následující recept budete potřebovat několik kilogramů řepy:

  • 4 kg řepy
  • 180 g česneku
  • 400 g křenu
  • 1 lžíci soli
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžíci 70 % octa

Červenou řepu uvařte do změknutí, dejte do mlýnku na maso a umelte společně s česnekem. Křen můžete vložit do mixéru a rozmixovat. Řepu s česnekem pak dejte do hrnce a zahřejte na mírném ohni. Poté přidejte cukr a sůl a přiveďte k varu. Smíchejte s křenem a dál vařte asi dvě minuty. Použijte ponorný mixér, abyste získali hladší konzistenci. Zalijte octem, promíchejte a takto připravený kaviár dejte do sklenic a uzavřete.

Sdílejte článek