Dort si získal oblibu především v SSSR, ale také v dnešním Rusku je to oblíbený dezert. Vymyslel ho cukrář, který pracoval v restauraci Praha. Název dortu skutečně pochází z hlavního města České republiky. Cukrář patřil mezi velmi nadané a poctivě sledoval své české kolegy, kteří přišli na druhou směnu. Dort se podával právě v této restauraci.
Hosté byli z kousku dortu nadšení
Kousek tohoto unikátního dortu si dal každý host, který restauraci navštívil. Dort je složený ze tří dílů piškotového čokoládového korpusu, které jsou namočené ve vaječném krému a marmeládě. Celý dort je pak politý čokoládovou polevou. Dort se vyrábí podle tradičního a přísného postupu, ale hospodyňky se ho naučily dělávat přesně tak, jak se má připravovat.
Mnoho lidí si tento recept upravují, přidávají například koňak, aby dort lépe chutnal. K výrobě domácího pražského dortu pak budete potřebovat následující suroviny. Na korpus si připravte:
- 6 vajec
- 140 g cukru
- 115 g mouky
- 40 g másla
- 25 g kakaa
- 1 vanilkový cukr
Na krém pak budete potřebovat:
- 2 žloutky
- 40 ml vody
- 240 g kondenzovaného mléka
- 1 vanilkový cukr
- 25 g kakaa
- 350 g másla
- Meruňkový džem
Poté budete potřebovat ještě formy na dort o průměru 24 cm. Máslo si vyndejte z lednice, aby při použití mělo pokojovou teplotu. Nejdříve si oddělte žloutky od bílků. Z bílků si ušlehejte tuhý sníh. Ke žloutkům dejte cukr a zašlehejte. Přidejte vanilkový cukru a znovu zamíchejte. Žloutky smíchejte s bílky a promíchejte. Po malých kouscích přidávejte také mouku a stále míchejte. Nakonec přidejte kakao a rozpuštěné máslo.
Těsto na korpus dejte do formy, kterou vyložte pečícím papírem. Dejte do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů a dejte péct na 20 minut. Záleží ale na typu trouby, klidně ji můžete nastavit na 180 stupňů a péct půl hodiny. Pomocí špejle se pak ujistěte, že je korpus rovnoměrně upečený.
Po upečení rozdělte na tři části
Po upečení piškot nechte chvíli vychladnout a poté rozdělejte na tři kousky. Poté si připravte krém. Smíchejte žloutky s vodou a kondenzovaným mlékem a zašlehejte. Zahřívejte nad ohněm, dokud krém nebude hustý. Nechte vychladnout. Do změklého másla dejte vanilkový cukr, promíchejte, přidejte smetanu a znovu zamíchejte. Smíchejte s kakaem.
Poté si vezměte první část korpusu a potřete polovinou krému.
Dejte druhý vršek a naneste další vrstvu krému. Dejte si dvě lžíce meruňkového džemu a dejte ho na 15 vteřin v mikrovlnné troubě. Vršek dortu potřete marmeládou.
Kousky čokolády rozpusťte v husté smetaně a přidejte kousek másla. Promíchejte a výslednou směsí polijte celý povrch dortu.
Gurmáni budou tímto dortem nadšeni, protože se skládá z oblíbených surovin.
Potěší nejen vaše chuťové buňky, ale také vaše oči.
Zdroj: smakdnia.pl