Jak si vyrobit domácí salám a pochutnat si na uzeninách?

Přemýšleli jste někdy o tom, že si všechno nemusíte kupovat v obchodě, protože mnoho věcí lze snadno vyrobit doma: Domácí salám je docela netradiční a mnoho lidí si je doma nepřipravuje, ale jestli máte možnost je uložit do udírny, rozhodně byste je měli zkusit. A jestli máte k dispozici i domácí vepřové a hovězí maso (nebo maso z menší farmy), budou chutnat ještě lépe.

Reklama

Proč si připravovat vlastní jídlo?

Domácí produkty jsou mnohem chutnější, zdravější a také levnější. Navíc si je můžete ochutit a udělat přesně podle svého. Proto se dnes mnoho lidí vrací k tomu, že si připravují vlastní jídlo. Patří k tomu nejen uzeniny, ale také domácí pečivo, pomazánky, majonéza nebo sušenky. Připravit si můžete prakticky cokoli, když přesně víte, jak na to. Uvidíte, že budete zdravější a také si mnohem více vychutnáte jídlo, když si ho připravíte vlastníma rukama. Salám je skvělou možností, jak si připravit něco trochu netradičního a zcela domácího.

Shutterstock

Výroba salámu

Na domácí salám potřebujete tři čtvrtiny libového vepřového masa a jednu čtvrtinu hovězího masa. Vše dochuťte solí, pepřem a mletou paprikou podle chuti. Vše rukama promíchejte, namelte a naplňte do hovězích střev. Musíte dávat pozor, aby u masa nezůstaly žádné mezery, jinak se vám salámy velmi rychle zkazí. Oba konce střívka pevně utáhněte. Vložte je do mírně dusičnaté a osolené vody. Nechte je tam odpočívat po dobu 4-5 dnů. Během této doby salámy pravidelně otáčejte.

Shutterstock

Po vyjmutí salámů z vody je nechte na vzdušném a suchém místě. Nakonec je na několik dní pověste do udírny. Kouř zajistí nejen konzervaci, ale také salámu dodají tu správnou chuť. Uzení je velmi důležitým krokem. Jestli nemáte domácí udírnu, zeptejte se svých známých. Jistě najdete kamaráda, který vám nechá salámy ve své udírně. Stačí jen asi 4 dny na to, aby bylo maso správně vyuzené a připravené ke konzumaci. Uvidíte, že tato uzenina je mnohem chutnější než kupované salámy.

Zdroj: bidista.com

Reklama