Vanilkové rohlíčky jsou hlavně pochoutkou na Vánoce, ale můžete si je klidně udělat kdykoli během roku. Toto lahodné těsto s čokoládovými konci a mandlovými lupínky chutná úžasně. S klidným srdcem je můžete nabídnout také svým návštěvám, protože vypadají velmi hezky a jsou neuvěřitelně dobré. Možná je překvapíte samotným dezertem mimo svátky, ale zaručeně si všichni pochutnáte.
Co budete potřebovat?
Na výrobu rohlíčků potřebujete jen pár obyčejných věcí a získáte poměrně velké množství tohoto dezertu. Recept na tradiční vanilkové rohlíčky se většinou dědí z generace na generaci, ale vždy můžete zkusit něco jiného a nového. Právě proto vám přinášíme tento recept. A navíc budete mít rovnou recept i na Vánoce. Na výrobu potřebujete:
- máslo – 6 dkg,
- cukr s vanilkovou příchutí – 12 dkg,
- mouka – 18 dkg,
- citronová kůra – 1 malý citron,
- čokoládová poleva,
- vejce – 1 ks,
- mandlové lupínky.
Pracovní postup
Do velké mísy vložte všechny ingredience na těsto, tedy máslo, vanilkový cukr, mouku, jeden žloutek a malé množství citronové kůry. Propracujte těsto a pokračujte v míchání, dokud nebude homogenní a všechny ingredience se nezapracují. Nakonec ho vypracujte do válcovitého tvaru a nakrájejte ho na menší kousky. Na pracovní desce zasypané moukou vytvarujte jednotlivé kousky do tvaru podkovy nebo croissantu. Tím si připravíte jednotlivé rohlíčky.
V menší misce si rozšlehejte vejce a potřete s ním rohlíčky. Vršek potom ozdobte mandlovými lupínky a všechny rohlíčky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte mezi nimi nějaké místo, protože se během pečení zvětší. Pečte je ve středně teplé troubě, kterou nebudou hotové a nádherně zlaté. Nakonec je nechte vychladnout, připravte si čokoládovou polevu a namočte do ní konce rohlíčků. Položte je na chladnější místo, aby čokoláda ztuhla a můžete si je vychutnat.