Jedinečný recept na croissanty z listového těsta

Reklama

Všichni milujeme jemné, francouzské pečivo k snídani. Pro croissanty nemusíte ráno běžet do pekárny. Den předem si je upečte doma a ráno budete mít připravené vynikající máslové pečivo k snídani. Celá rodina bude nadšená a pochutnáte si na úžasném pečivu. Řekneme vám, jak si je připravit podle tohoto receptu a kdykoli si na nich pochutnat.

Co budete potřebovat?

Na výrobu nepotřebujete nic záhadného, jen běžné ingredience na pečení. Musíte si pochopitelně připravit kvásek, ale to zabere jen pár minut navíc. Nejlepší je, když si je připravíte den předem, protože je musíte nechat celkem dlouho odpočívat. To také není žádným překvapením. Jestli máte doma následující ingredience, pusťte se do přípravy. Na samotné těsto potřebujete:

  • mléko – 250 ml,
  • droždí – 1 lžíce,
  • cukr – 1 lžíce,
  • olej – ½ lžíce,
  • vaječný bílek – 1 ks,
  • sůl – 1 lžička,
  • mouka – 4 hrnky.
nmd.mk

Na potření croissantů:

  • máslo – 100 gramů,
  • vaječný žloutek – 1 ks,
  • olej – 10 ml.

Pracovní postup

Mléko zahřejte, rozpusťte v něm droždí a cukr. Odložte směs na teplé místo a počkejte 5-10 minut, než vzejde kvásek. Do velké mísy nalijte kvásek, přidejte půl lžíce oleje, vaječný bílek a sůl. Nakonec přidejte také mouku a vypracujte měkké a jemné těsto. Mouku přidávejte postupně, abyste přidali jen takové množství, jaké nezbytně potřebujete pro dokonalou strukturu těsta. Výsledné těsto musí být pružné a nesmí se lepit na ruce. Zakryjte těsto utěrkou a nechte ho 40-60 minut kynout.

Reklama

Až těsto zdvojnásobí svůj objem, vyklopte ho z mísy na pomoučenou plochu a rozválejte do tvaru obdélníku. Rovnoměrně ho natřete měkkým máslem nebo margarínem. Přeložte těsto z jedné strany do středu, potom z druhé strany do středu. Vzniklý obdélník přeložte znovu do středu z obou stran. Těsto zakryjte fólií a dejte na 20 minut do lednice. Poté ho vyválejte na velký plát a rozkrájejte na trojúhelníky. Zatočte každý do tvaru croissantu od širokého konce k úzkému.

nmd.mk

Upečte si chutné a jemné croissanty

Vyložte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte je odpočívat dalších 15-20 minut. Mezitím si předehřejte troubu na 180 stupňů. Před pečením každý kousek potřete vaječným žloutkem smíchaným s olejem. Výsledné pečivo bude mít nádhernou barvu. Pečte je na 180 stupňů po dobu 20-25 minut, dokud nebudou nadýchané a nádherně zlaté.

Zdroj: nmd.mk

Reklama