Jídlo je půl zdraví: Jaké potraviny přidat do jídelníčku?

Již Hippokrates velmi dobře věděl, že jídlo je klíčem ke zdraví. Proto také řekl: „Nechť je jídlo vaším lékem, a pak se lék nikdy nestane vaším jídlem.“ Jakmile se naučíte správně jíst, nebudete potřebovat klasické léky ani lékaře. Hlavní je, abyste do svého jídelníčku přidali pár jednoduchých surovin. Pokud je budete jíst pravidelně, dodáte svému organismu přesně ty živiny, které nejvíce potřebuje.

Reklama

Česnek

Tato drobná zelenina je známá jako přírodní antibiotikum. Podle odborníků stačí dva stroužky denně, abyste podpořili svůj imunitní systém, snížíte si krevní tlak a také budete bojovat proti bakteriím ve svém těle. A nezáleží na tom, jestli je budete jíst syrové, vařené nebo pečené.

Rajčata

Neuvěříte tomu, ale jediné rajče denně pomáhá snížit rakovinu, podporuje zdraví vašeho kardiovaskulárního systému a srdce. Rajčata obsahují lykopen, který je pro lidské tělo velmi důležitý a má velmi silné antioxidační vlastnosti. Proto je důležité, abyste rajčata jedli pravidelně.

Shutterstock

Vlašské ořechy

Všichni víme, že ořechy a semínka patří do jídelníčku každého z nás. Podle odborníků stačí šest vlašských ořechů denně, abyste posílili zdraví srdce, cévního oběhu a také obsahují hodně omega-3 mastné kyseliny. Tyto živiny jsou klíčové pro váš mozek a celkové zdraví.

Reklama

Kysané zelí

Nyní se podíváme na trávicí systém. Pouhých 100 gramů kysaného zelí doplní tělu probiotika, která potřebuje pro velmi dobré trávení a správně fungující metabolismus. Navíc zajistí, že se vyrovná vaše střevní mikroflóra. Již krátce po jídle pocítíte velkou změnu k lepšímu.

Mléko

Pravidelné doplňování vápníku a vitamínu D je klíčové pro celkové zdraví. Tyto látky ovšem potřebujete hlavně pro pevnost svých kostí, kloubů a zubů. K tomu vám pomůže jedna sklenice mléka denně. Nemusíte ji pochopitelně pít každý den, ale jednou za čas si mléko rozhodně dejte.

Shutterstock

Bobule

Jahody, maliny nebo borůvky obsahují obrovské množství antioxidantů, které vás zbaví toxinů, ochrání buňky před stárnutím a také posilují imunitní systém. Nezáleží na tom, jestli bobule konzumujete čerstvé nebo mražené, protože si i po zmrazení udrží vitamíny a minerály.

Med

Až si budete zítra dělat k snídani čaj, přidejte do něj lžičku medu. Přinese vám energii a posílí imunitní systém. Hlavně během zimních měsíců se vám bude hodit. Jestli se potýkáte s kašlem, užijte si sladkou chuť medu, protože vám příjemně zklidní krk.

Zdroj: zdobrom.com

Reklama