Jíte špenát? Určitě byste měli! Jedná se o legitimní „superpotravinu“, kterou ve svém životě potřebujete!

Zatímco byl po mnoho let špenát spojován s obsahem železa, jsou to vlastně dusičnany ukryté v zelených listech špenátu, které Vám dávají skutečnou energii. Stravou bohatou na dusičnany může potenciálně zlepšit atletický výkon, snížit hladinu cholesterolu a snížit riziko onemocnění srdce!

Výživové statistiky

Servírovací velikost: 1 šálek surového špenátu

  • 7 kalorií
  • 0,9 g proteinu (2% DV)
  • 1 g sacharidů
  • 0,7 g vlákniny (3% DV)
  • 29,7 mg vápníku (3% DV)*
  • 81 mg železa (4% DV)
  • 14,7 mg fosforu (1% DV)
  • 167,4 mg draslíku (4% DV)
  • 23,7 mg hořčíku (6% DV)
  • 8,4 mg vitamínu C (14% DV)
  • 263 DFE folátu
  • 2813 IU vitamínu A (56% DV)
  • 0,059 mg vitamínu B6 (3% DV)
  • 0,61 mg vitamínu E (2% DV)
  • 145 ug vitamínu K (181% DV)
  • 0,16 mg zinku (1% DV)

Čtěte také: Dlouho mě trápily hluboké vrásky kolem očí a na víčkách. Pak jsem vyzkoušela tuto domácí masku, díky které jsem zapomněla, co je to stárnutí

[hana-code-insert name=’google‘ /]Servírovací rozměry: 1 šálek vařeného, ​​nesoleného špenátu

  • 41 kalorií
  • 5,35 g proteinu (11% DV)
  • 6,75 g sacharidu (2% hmotnostního)
  • 4,3 g vlákniny (17% DV)
  • 245 mg vápníku (24% DV)*
  • 6,43 mg železa (36% DV)
  • 101 mg fosforu (10% DV)
  • 839 mg draslíku (18% DV)
  • 126 mg sodíku (5% DV)
  • 157 mg hořčíku (39% DV)
  • 1,37 mg zinku (9% DV)
  • 17,6 mg vitamínu C (29% DV)
  • 263 DFE folátu
  • 18866 IU vitamínu A (377% DV)
  • 0,436 mg vitamínu B6 (22% DV)
  • 3,74 mg vitamínu E (12% DV)
  • 889 ug vitamínu K (1111% DV)

* Bylo prokázáno, že vápník ve špenátu má nízkou biologickou dostupnost.

Jaké jsou zdravotní výhody špenátu?

Kromě vitamínů a živin je špenát plný na dusičnany a glykolipidy, které pomáhají snižovat zánět. Co umí špenát dále?

  1. Pomáhá Vašemu srdci: Glykolipidy ve špenátu podporují tvorbu oxidu dusnatého (NO) v těle, což pomáhá dilatovat krevní cévy a snižovat aterosklerózu.
  2. Zlepšuje cholesterol: Nitráty mají potenciál výrazně snížit hladiny triglyceridů, celkového cholesterolu a hladiny LDL.
  3. Udržuje hladinu glukózy v krvi: Dusičnany mohou také pomoci snížit hladinu cukru v krvi.
  4. Pomáhá budovat svaly: Ano, opět nitráty. Ukázalo se, že zvyšují atletický výkon tím, že zlepšují tok krve a svalové kontrakce.
  5. Snižuje riziko rakoviny: Špenát obsahuje látku nazývanou N-oxalylglycin (NOG), která má potenciální potlačující účinek na vznik nádoru.

Mám pít zelenou šťávu?

Přidání špenátu do nápojů může být zdravý způsob, jak zabudovat tuto zeleninu bohatou na živiny do Vaší stravy, zvláště pokud jste na cestách. Je však důležité vyhnout se extrémním dietám, včetně detoxikace pomocí šťávy. Konzumace pouze zelené šťávy po delší dobu může zvýšit riziko vývoje ledvinových kamenů a – v extrémních případech – selhání ledvin způsobené šťavelany ve špenátu.

Vařením špenátu redukujete množství živin, které se vstřebávají během trávení.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Měla bych jíst špenát vařený, nebo syrový?

Vařený špenát může výrazně snížit množství dobrých dusičnanů pro Vaše tělo. Lepší volbou je tak špenát syrový, případně dušený. Mleté špenátové listy mohou také zvýšit schopnost těla absorbovat zdravé sloučeniny lutein a beta-karoten v porovnání s celými špenátovými listy.

Jak jej mám připravit?

Zkuste přidat do salátů kyselé kapaliny, jako je citrónová šťáva, bílé víno a octy, které mohou pomoci zvýšit vstřebávání vápníku ve špenátu. Také přidání tuku (olejů) do surového, nebo dušeného špenátu pomáhá uvolnit obsah beta-karotenů.

Potřebujete nějaké nápady?

Tyto tři recepty jsou některé z našich oblíbených:

  • Zázvorové kuře se špenátem
  • Sladké brambory plněné černými fazolemi a špenátem
  • Miska divoké rýže se špenátem a vejci