Mandle, které si namočíte do vody, mají mnoho pozitivních účinků na zdraví. Mandle jsou bohaté na vitamin E, zinek, hořčík a omega3 mastné kyseliny. Je ale velmi důležité namočit mandle předem do vody, než je sníte. Usnadňuje to trávení a vaše tělo lépe absorbuje živiny, které mandle obsahují.

Proč jsou vlastně mandle tolik zdravé?

Mandle podporují zdraví našeho srdce. Bílkoviny, vitamin E a tak mononenasycené tuky mají dobrý vliv na zdraví srdce. Hořčík navíc předchází infarktu, mandle dokáží snížit také arteriální zánět.

Zároveň vás nabijí energií, pokud si budete dopřávat hrst mandlí denně. Stimulují metabolismus díky obsahu mědi, manganu a riboflavinu. Mandle snižují stres díky obsahu vápníku a vitaminu E. Také se jimi snižuje hladina špatného cholesterolu.

Díky obsahu fosforu posiluje zuby a kosti a můžete je použít k prevenci osteoporózy. Mandle regulují krevní tlak díky nízkému obsahu sodíku. Přispívá k tomu také vysoký obsah draslíku. Snižují také riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Díky vysokému obsahu oleje stimuluje trávení a pomáhá předcházet žaludečním problémům.

Nejdříve se zbavte slupky, zlepší se vstřebatelnost mandlí

Jestliže mandle přes noc namočíte, slupky se snadno zbavíte. Namočené mandle jsou lepší pro náš trávicí systém. Naše tělo se s nimi snadněji vypořádá. Mandle jsou skvělým zobáním, jestli dostanete chuť na něco sladkého, ale jste v redukčním programu.

Namočené mandle působí nejen proti stárnutí pokožky, ale obsahují také kyselinu listovou, což snižuje poškození plodu. Řídí také množství glukózy v těle, což pomáhá ke kontrole diabetu.

Mandle podle indické medicíny působí blahodárně nejen na nervový systém, ale také mohou zlepšit inteligenci. Ideální denní dávkou je 7-10 kousků, při větší konzumaci může hrozit zácpa. Můžete je klidně jíst rovnou z pytlíku, ale namočení je mnohem lepší.

Sdílejte článek