Klíčky se v poslední době staly poměrně běžnou součástí salátů a stravy obecně a lze se s nimi setkat v restauracích, ale i v domácnostech.

Klíčky a jejich pozitivní účinky na lidské zdraví

Jsou chutné, ale zejména mají blahodárné účinky na lidské tělo.

Klíčky:

  • obsahují celou řadu vitamínů, a to dokonce více než zcela dozrálé plody zeleniny, zejména vitamíny B a E
  • obsahují další cenné látky, a to například draslík, železo, hořčík, nenasycené mastné kyseliny a také různé enzymy
  • představují skvělý detoxikační prostředek, a to zejména tím, že napomáhají správnému vstřebávání bílkovin a funkčnímu zažívání
  • posilují celkovou imunitu, a to zejména tehdy, pokud je jejich konzumace pravidelná; podílejí se také na ochraně organismu před onemocněními a celou řadou infekcí, a také
  • pomáhají snižovat cholesterol.

Domácí klíčení

Klíčky nemusíte jen kupovat, můžete si je vypěstovat doma a mít tak zdroj všech výše uvedených látek vždy po ruce.

Nejčastěji se ke klíčení používá ředkvička, řeřicha, cizrna, pohanka, hrách, slunečnice, ječmen, chia semínka, a podobně. Před klíčením vlastních klíčků si dobře nastudujte, které druhy ke klíčení vhodné jsou, a které naopak nikoliv, protože některé klíčky mohou být dokonce i jedovaté!

Čím lepší výchozí semínko zvolíte, tím lepší a kvalitnější budou také získané klíčky. Vyplatí se tedy sáhnout po bio kvalitě. Chemicky ošetřená semena totiž mohou být chráněná právě proti nežádoucímu klíčení.

Pokud jde o potřebné pomůcky k domácímu klíčení, potřebovat budete zejména vhodnou nádobu. Na trhu je k dispozici takzvaná klíčicí miska a také nakličovací sklenice. Tyto pomůcky jsou nejen estetické, ale umožňují zejména snadné proplachování semínek, které je naprosto zásadní, protože tak se předejde všem nežádoucím hnilobným procesům a semínka i klíčky budou ve skvělém stavu.

Některá semena, zejména menší, jako je například řeřicha nebo pohanka, můžete poměrně úspěšně a jednoduše pěstovat pouze v nádobce, na jejíž dno jste umístili navlhčenou vatu a na ni semínka. Semínka poměrně spolehlivě naklíčí, ale klíčky je možno sklízet prakticky jen pomocí nůžek. Navíc, vata neumožňuje plný přístup ke klíčkům a může vytvářet ideální prostředí pro nechtěné plísně.

Využití klíčků

Jak již bylo výše uvedeno, klíčky se báječně hodí jako svěží a zdravá přísada do salátů. Využít je ale můžete například do těstovin, rizota, bulguru nebo kuskusu, ale také do zdravých pomazánek. A výborné jsou také na krajíc chleba s máslem.

Skladování klíčků

Pokud se vám domácí klíčení daří a chcete klíčky po nějakou dobu uchovat ve správném stavu pro pozdější použití, vezměte uzavíratelnou krabičku a její dno vystelte látkovým ubrouskem, který zachytí vlhkost. Na něj rozprostřete klíčky a krabičku uzavřete. Čerstvost klíčků kontrolujte podle jejich vůně a barvy.

Sdílejte článek