Kynutý švestkový koláč s mákem a drobenkou

Suroviny

Těsto

  • 250 ml teplého mléka
  • 1/2 kostky čerstvých kvasnic
  • 500 g polohrubé mouky
  • 60 g povoleného másla
  • 2 žloutky
  • Cukr podle chuti
  • Špetka soli
  • Kůra z 1 citronu
  • 2 lžíce oleje (pro vláčnost těsta)

Náplň

  • Mletý mák
  • Čerstvé švestky
  • Skořice
  • Skořicový cukr

Drobenka

  • Máslo
  • Polohrubá mouka
  • Moučkový cukr
foto od paní J. Jančíkové

Postup

Příprava těsta

  1. Příprava kvásku: V teplém mléce rozpustíme cukr a kvasnice a necháme vzejít kvásek.
  2. Vypracování těsta: Do kvásku přidáme mouku, povolené máslo, žloutky, cukr, špetku soli, citronovou kůru a olej. Vše důkladně vypracujeme v hladké těsto.
  3. Kynutí: Těsto necháme kynout minimálně hodinu na teplém místě.

Příprava koláče

  1. Příprava plechu: Plech o rozměrech 30×40 cm vymažeme máslem.
  2. Rozprostření těsta: Vykynuté těsto rozprostřeme rovnoměrně na připravený plech.
  3. Posypání mákem: Těsto hustě posypeme mletým mákem.
  4. Naskládání švestek: Na mák naskládáme čerstvé švestky.
  5. Posypání švestek: Švestky posypeme skořicí a skořicovým cukrem.

Příprava drobenky

  1. Drobenka: V míse smícháme povolené máslo, polohrubou mouku a moučkový cukr, až vznikne drobivá směs.
  2. Posypání koláče: Koláč posypeme připravenou drobenkou.

Pečení

  1. Pečení: Koláč pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů Celsia asi 30 minut, nebo dokud není koláč zlatavý a upečený.

Recept nám zaslala paní J. Jančíková