Co rodina, to recept na kysané zelí, který se považuje takřka za posvátný. Zatímco někde se přidává hořčičné semínko, jinde zase anýz, mrkev nebo třeba kopr či koriandr. Nehledě na recepty, všechny mají jedno společné. Zelí se musí nechat uležet, aby dostalo správný šmak. Říká se, že ideální doba je 4-6 týdnů ve spíži, aby chutnalo nejlépe. Tenhle recept je jedinečný, protože nakládané zelí se může jíst už druhý den. Nevěříte? Vyzkoušejte sami a uvidíte, jak báječně chutná!
Ingredience
Co budete potřebovat na přípravu asi 3litrové sklenice nakládaného zelí? Připravte si:
- zelí
- mrkev
- sůl – 1 lžíce
- cukr – 1 lžíce
- studená převařená voda
Postup přípravy
Čím začít při přípravě nakládané zeleniny? Jednoznačně dokonalým vymytím zavařovacích sklenic. V tomto případě je možné použít zavařovačku o objemu 3 litrů, která se nejprve vymyje mycím prostředkem, poté se vysterilizuje pomocí vařící vody z rychlovarné konvice.
Hlávku zelí očistěte od horních uvadlých listů, omyjte a nakrájejte na tenké nudličky, můžete použít i struhadlo najemno. Mrkev oškrábejte, omyjte a taktéž nakrájejte na tenké plátky, proužky nebo nastrouhejte na struhadle s menšími oky.
Zeleninu promíchejte v míse, aby se dokonale promísila, a natlačte do zavařovací sklenice, nebojte se opravdu napěchovat až po okraj, aby mohla pustit šťávu. Studenou vodu převařte, zalijte obsah ve sklenici. Chvíli počkejte, až se voda vstřebá a poté vylijte a postup opakujte, aby zelenina změkla.
Na závěr přidejte sůl a cukr, můžete vyměnit cukr za med a zalijte naposledy vařící vodou. Přikryjte zavařovačku víkem a dejte uležet do chladu. Takto připravené zelí se může konzumovat hned druhý den po dokončení, výtečně chutná s plátky syrové cibule zakapané olivovým olejem. Můžete podávat s čerstvým pečivem nebo jako přílohu k pečenému masu.
Zdroj: tudasfaja.com