Lahodné, zdravější koblihy s džemem pečené v troubě

Koblihy rozhodně nepatří mezi dietní pokrmy. Jednak jsou plné cukru, jednak nasáklé olejem ze smažení. Jsou však tak lahodné a chutné, že jim jen málokdo dokáže odolat, alespoň jednou za čas. Pak stojí za to zkusit si připravit vlastní verzi této pochoutky, která není smažená na oleji, ale pečená v troubě. Takový způsob přípravy jí na chuti nic neubere, ale zato budou koblihy zdravější. Připravte si:

Reklama
  • 0,5 kg pšeničné mouky
  • 0,2 l mléka
  • 4 žloutky
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 10 dkg másla
  • 40 g čerstvého droždí

Jak postupovat

Dále budete samozřejmě potřebovat džem na náplň, moučkový cukr na posypání a špetku soli. Vejce předem vyndejte z lednice, mléko mírně zahřejte a v hrnci rozpusťte máslo. Ze lžíce mouky, lžíce cukru, třech lžic teplého mléka a droždí udělejte kvásek a dejte mu pár minut, aby vzešel. Po 15 minutách přidejte zbylé ingredience kromě náplně.

Vše důkladně promíchejte ručně nebo pomocí kuchyňského robotu s hákem na kynuté těsto. Když je těsto dokonale hladké a nelepivé, přikryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě, například poblíž radiátoru nebo v troubě nastavené na velmi nízkou teplotu asi hodinu kynout. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

https://smakdnia.pl/

Koblížky plňte až po upečení

Těsto vyklopte na pracovní desku posypanou moukou. Rozdělte ho na 14 stejných dílů, ze kterých vytvoříte mírně zploštělé koule. Ty vložte na plech vyložený pečicím papírem ve velkých rozestupech, protože koblížky ještě povyskočí. Potřete je rozšlehaným žloutkem a nechte ještě 20 minut, aby mohly dále kynout.

Reklama
https://smakdnia.pl/

Troubu rozehřejte na 180 °C, vložte do ní koblížky a nechte 20 minut péct. Měly by na povrchu zhnědnout.

https://smakdnia.pl/

Před vychladnutím je naplňte pomocí cukrářského nástavce nebo injekční stříkačkou. Moučkovým cukrem koblihy sypte až po vychladnutí.

https://smakdnia.pl/

Můžete je také přelít polevou z cukru, vody a citronové šťávy, v takovém případě je přelijte ještě teplé.

https://smakdnia.pl/

Zdroj: smakdnia.pl

Reklama