Všichni milovníci marcipánu si musí na letošní (a všechny další) Vánoce připravit cukroví podle tohoto receptu. Kombinace marcipánu, amaretta a čokolády chutná naprosto dokonale. Po ochutnání jediného kousku budete velmi rádi, že jste nad přípravou tohoto cukroví strávili svůj čas. Navíc nepotřebujete příliš mnoho ingrediencí, takže je výroba nakonec poměrně jednoduchá, i když trochu netradiční.
Jemný a šťavnatý dezert
Baumkuchen je oficiální název pro toto cukroví. Můžete si ho připravit také v podobě koláče, ale dnes se soustředíme na formu cukroví. Někdy se mu říká také stromový dort, protože se skládá z vrstev a ze strany to vypadá, jako kdybyste se dívali na letokruhy stromu. Připravit si ho můžete také ve formě trdelníku, kdy se těsto připravuje nad ohněm a polévá se jednotlivými vrstvami těsta. Naštěstí je to poměrně variabilní dezert, a proto ho můžete využít také jako netradiční cukroví na Vánoce.
Spojením marcipánu a amaretta získáte velmi jemný dezert, který nebude na jazyku působit vůbec suchým dojmem. Jestli nemáte rádi marcipán, tak vám pravděpodobně chutnat nebude, ale jinak si tento dezert užijete při každém soustu. A jeho výroba není tak náročná, abyste ji nezvládli, pokud máte alespoň základní znalosti a dovednosti v oblasti pečení. Jestli děláte i další druhy cukroví, tak tento nádherný a chutný dezert jistě zvládnete levou zadní. A přidáte si tento recept mezi své oblíbené nejen na svátky, ale po celý rok.
Co budete potřebovat?
Smíchejte pár věcí dohromady ve správném pořadí a potom počkejte nějakou dobu u trouby. Tento dezert vypadá nádherně, protože se skládá z jednotlivých vrstev. Jejich příprava vám zabere nějakou dobu, ale rozhodně tohoto času nebudete litovat. Vyzkoušejte dnešní recept a budete mít ihned nový recept na svém seznamu, a to nejen pro letošní Vánoce. Na výrobu potřebujete:
- máslo – 250 gramů,
- cukr – 250 gramů,
- mouka – 250 gramů,
- marcipán – 100 gramů,
- amaretto – 3 lžíce,
- vanilkový cukr – 1 lžíce,
- prášek do pečiva – 1 lžíce,
- vejce – 6 ks,
- sůl – špetka,
- rozpuštěná čokoláda – podle potřeby.
Pracovní postup
Troubu si předehřejte na nejvyšší možnou teplotu a ideálně také zapněte funkci grilu. Oddělte bílky od žloutků (bílky budete potřebovat později). Vyšlehejte vaječné žloutky, máslo a cukr, dokud nebudete mít nadýchanou směs. Amaretto rozehřejte a rozdrobte do marcipánu. Míchejte, dokud se marcipán zcela nerozpustí. Poté přidejte tuto marcipánovou směs do těsta. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a přidávejte je do těsta postupně po lžících. Pravidelně těsto promíchejte.
Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu. Poté bílky jemně vmíchejte do těsta. Plech vyložte pečicím papírem a rozetřete na něj 5 lžic připraveného těsta. Musíte ho roztáhnout až do rohů. Vložte plech do trouby do nejnižší polohy a pečte 3 minuty. Stejně postupujte s dalšími vrstvami. Vždy je natřete na upečenou vrstvu a pečte pár minut. Další vrstvy již půjdou rychle, protože bude těsto horké. Až budete mít i poslední vrstvu, nechte všechno vychladnout na pokojovou teplotu a nakrájejte na čtverce.
Ozdobte si svůj dezert
Na první pohled budou kousky vypadat nádherně a můžete si je nakrájet podle svých preferencí. Ze strany uvidíte jednotlivé vrstvy, a právě proto je toto cukroví tak krásné. Nakonec si rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a vršky do ní namočte. Nakonec můžete navrch nasypat čokoládové hoblinky, nasekané oříšky nebo třpytivý prášek. Je pouze na vás, jak si cukroví ozdobíte a fantazii se meze nekladou. Nakonec bude vypadat přesně tak, jak si sami přejete. V každém případě ale bude krásný a velmi chutný. Přejeme dobrou chuť!