Mandlové vánoční potěšení: Křehké sušenky s karamelizovanými mandlemi a čokoládou

Tyto sušenky nejsou jen chutné, ale také krásné na pohled – křupavá textura těsta, sladkost čokolády a jemná chuť skořice a mandlí vytvářejí dokonalou harmonii. Pečení je poměrně jednoduché a výsledek stojí za to. Vychutnejte si je s šálkem kávy, čaje nebo jako lahodný dárek pro své blízké. Pokud hledáte něco nového pro letošní Vánoce, tento recept je rozhodně výborná volba

Reklama

Suroviny na cca 80 kusů:

  • Na těsto:
    • 300 g hladké mouky
    • 220 g studeného másla
    • 60 g mletých mandlí nebo lískových oříšků
    • 160 g třtinového cukru
    • 1/2 lžičky skořice
    • 1 vejce
Shutterstock
  • Na potření:
    • 150–200 g mléčné čokolády
  • Na pražené mandle:
    • 50 g celých mandlí
    • 30 g mandlových lupínků
    • 4 lžíce vody
    • 4 lžíce třtinového cukru
    • 1/2 lžičky skořice
    • špetka soli

Postup:

  1. Připravte těsto z mouky, másla, mandlí, cukru, skořice a vejce. Nechte jej odpočinout v lednici.
  2. Mezitím připravte pražené mandle smícháním mandlí, vody, cukru, skořice a soli na pánvi. Karamelizujte a nechte zchladnout.
  3. Vyválejte těsto, vykrajujte tvary a pečte při 180 °C asi 8–9 minut. Nechte vychladnout.
  4. Sušenky namáčejte do rozpuštěné čokolády a ozdobte praženými mandlemi. Nechte ztuhnout.
Reklama