Chcete si udělat jedinečný dezert, kterým překvapíte nejen svou rodinu, ale také přátele, kteří přišli na návštěvu? Zkuste lodě z měkkého těsta, které budou mít křupavou kůrku. Připravit si je můžete na sladko i na slano a vyzkoušet tak různé varianty.
Lahodné lodičky plné slaných surovin
Lodě z křehkého těsta jsou jednoduchou pochoutkou, na kterou budete potřebovat:
- 1 vejce + 1 bílek
- Lžíci cukru
- Lžičku soli
- 40 g másla
- 220 ml mléka
- 6 g droždí
- 440 g mouky
Kromě těsta si budete muset vyrobit také náplň, která do lodiček patří. Připravte si:
- Klobásu a sýr
- Kečup a majonézu
- Rajčata
- Kukuřici
A teď už hurá do toho! Do teplého mléka dejte rozpuštěné máslo, vejce i s dalším bílkem, poté sůl, cukr a droždí. Suroviny pečlivě promíchejte, aby vznikla homogenní hmota. Poté přidejte mouku, kterou prosejte a vypracujte suroviny v hladké těsto, se kterým se bude dobře pracovat. Mouku přidávejte podle toho, jaká máte vejce a olej, protože každé bude jiné.
Těsto musí nechat odpočinout
Připravené těsto přikryjte utěrkou a nechte 30-60 minut stát na teplém místě. Nakonec si ho rozdělte na osm kuliček. Každý bochánek vyválejte do tvaru oválu o tloušťce asi 5 mm a poté okraje upravte tak, aby vznikla lodička.
Samozřejmě tvar dezertíku můžete udělat podle sebe. Lodičky pak dejte na plech, který si vyložte pečicím papírem. Na plechu je ještě potřete vejce a mlékem, které si rozšlehejte.
Dno lodě pomažte kečupem, přidejte kousky klobásy nebo šunky, kukuřici, rajčata a nakonec dejte strouhaný sýr. Z majonézy pak udělejte síťku.
Pizzy ve tvaru lodiček pak pečte 25-30 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů.
Lodičky ale můžete udělat také s kuřecím masem, rybami, houbami nebo je ozdobit bylinkami. Připravit si je můžete také ve sladké variantě, kdy přidáte jablka, hrušky nebo jiné ovoce.
Zdroj: souspark.ru