David Hampl
7 srpna, 2020

To, že bílý cukr je tichý zabiják jste zřejmě už slyšeli. Věděli jste ale, že se to samé začíná tvrdit i o bílé mouce? Může způsobovat nebezpečné nádory ledvin či vám zpustit hormonální potíže způsobené poruchou štítné žlázy. V dnešním článku jsme pro vás připravili seznam toho, v čem je bílá mouka hrozbou pro vaše zdraví a proč by bylo lepší se jí začít vyhýbat.

Chronická onemocnění, předčasná úmrtí, to vše může způsobit špatné jídlo
Špatné stravovací návyky a nekvalitní strava jsou nemocí moderního člověka. Spousta z nás si nevhodným jídlem způsobila mnoho problémů. Bílou mouku konzumujeme každý den, a přitom je jednou ze surovin, u které odborníci prokázali, že nám škodí. Proč? Protože obsahuje

  • insekticidy
  • pesticidy
  • fungicidy

Bílá mouka se vyrábí z pšenice, která je silně chemicky ošetřovaná. V hotové mouce najdete až na 60 chemikálií. A to je opravdu hodně! Věděli jste, že pokud se do sáčku bílé mouky dostane hmyz, zemře? Bude chtít mouku jíst, jenže kvůli chemikáliím dlouho nepřežije.

V bílé mouce nenajdete žádné živiny

Většinou rádi kupujeme potraviny, které obsahují živiny a vitamíny. Díky nim se cítíme dobře a stejně tak i naše tělo. Proč si vědomě škodit? Když se mouka vyrábí, odstraní se klíčky pšenice, ve kterých se nachází většina vitamínů a minerálů. Mouka přijde o vlákninu, železo, vitamín B či hořčík. Všechno dobré najednou zmizí.

To by ale nebylo to nejhorší. Po odstranění klíčků se mouka bělí chemikáliemi, konzervuje a ošetřuje oxidem chloričitým. Už nyní je napuštěna nezdravými chemikáliemi. To ale není všechno, v konečném procesu se přidává například bromid draselná či oxidační činidla.

Bromid byl přitom v mnoha zemích zakázán, jelikož ho odborníci na rakovinu označili jako rakovinotvornou látku. V mouce navíc najdete látky, které způsobují cukrovku či aminokyselinu, která se vyrábí z ropných vedlejších produktů a peří. Vynechte mouku co nejdříve a zachraňte své zdraví.

Sdílejte článek